Uplate za turističke aranžmane: Kurs "krade" dane odmora

Bez autora
Jun 23 2019

Tek kad pomislimo da smo našli pravu destinaciju za odmor ovog leta, zadovoljni što možemo da priuštimo taj aranžman, sledi nova računica. I ove godine će svi koji putuju van zemlje izgubiti na kursnoj razlici jer odmor uplaćuju po višem, paprenijem kursu određene banke sa kojom sarađuje agencija. A to nas na najjeftinijem letovanju "košta" bar desetak evra po putniku. Porodica tako "gubi" najmanje 40 evra. Što skuplji aranžman, to veći trošak na kursnoj razlici. Teško je utvrditi ko od raspona na kursu dinara i evra ima više koristi - banke ili agencije, ali svaki inostrani aranžman skuplji je od reklamiranog. Moj put na Skijatos je trebalo da košta 500 evra, ali kada sam sve platio ispalo je da je cena aranžmana 525 evra, kaže Milovan S. iz Beograda.

Uplate za turističke aranžmane: Kurs "krade" dane odmoraTek kad pomislimo da smo našli pravu destinaciju za odmor ovog leta, zadovoljni što možemo da priuštimo taj aranžman, sledi nova računica. I ove godine će svi koji putuju van zemlje izgubiti na kursnoj razlici jer odmor uplaćuju po višem, paprenijem kursu određene banke sa kojom sarađuje agencija.

A to nas na najjeftinijem letovanju "košta" bar desetak evra po putniku. Porodica tako "gubi" najmanje 40 evra. Što skuplji aranžman, to veći trošak na kursnoj razlici.

Teško je utvrditi ko od raspona na kursu dinara i evra ima više koristi - banke ili agencije, ali svaki inostrani aranžman skuplji je od reklamiranog.

- Moj put na Skijatos je trebalo da košta 500 evra, ali kada sam sve platio ispalo je da je cena aranžmana 525 evra - kaže Milovan S. iz Beograda. - Za mene i ženu to je 50 evra, a priznaćete da to nije malo para. Ne znam ko je za to odgovoran, ali znam da to ide na moj račun.

Večiti problem, ko je kriv, turistička agencija ili banka sa kojom oni posluju, očigledno još dugo neće biti rešen. Jer još nije u planu donošenje uredbe kojom bi cena inostranog aranžmana bila izražena samo u dinarima ili obračunata po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

- Građani imaju pogrešnu percepciju da ih neko krade ili da im otima - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

- Suštinski i kada bi cena aranžmana bila u dinarima, isto bi ih koštalo, jer bi agencije računale po višem kursu, jer one posle po tom kursu kupe devize. Ne vidim šta je sporno. Možda bi aranžmani kada bi bili u dinarima bili i za nijansu skuplji. To jeste bila ideja, ali samo za aranžmane koji se realiziju u Srbiji. Tada se računa srednji kurs po Narodnoj banci Srbije.

Prema njegovim rečima, čak i kada bi agencije morale cene da predstave u dinarima, siurno bi uračunavale viši kurs.

- Niko normalan ne radi posao da bi bio u gubitku - kaže Seničić. - Na kursnim razlikama zarađuju najviše poslovne banke, a ne turističke agencije.

Zakon o trgovini i deviznom poslovanju dozvoljava turističkim agencijama da prilikom prodaje aranžmana trgovinu dogovore u devizama, ali uz obavezu plaćanja u dinarima. To povlači da agencije koriste kurs banke u kojoj imaju otvoren račun, a on je uvek znatno viši od srednjeg na dan prodaje. Obično bude viši kurs. I dok agencije kažu da one po tom kursu posle kupuju devize i plaćaju aranžmane, neke banke objašnjavaju da ih agencijama, koje su dugo njihovi klijenti, daju po povoljnijem kursu. Istina je, verovatno, negde između

Odliv deviza

Kada je pre nekoliko godina postojala najava da će biti donet zakon da se aranžmani računaju obavezno po srednjem kursu, mnoge agencije su smatrale da to nije u redu. Jedni su govorili da će građani tada plaćati skuplje aranžmane, drugi su najavljivali da bi u Srbiji naplaćivali samo dinarski deo, a devizni bi građani plaćali kada dođu na željenu destinaciju. Tako bi se devize odlivale iz zemlje..

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik