Dan traje tri meseca: Meštani traže da se ostrvo proglasi bezvremenom zonom

Bez autora
Jun 26 2019

Stanovnici severnog norveškog ostrva Somarej pokrenuli su kampanju čiji je cilj da se njihovo mesto proglasi bezvremenskom zonom. Somarej znači letnje ostrvo, a njegovi stanovnici hoće da proteraju časovnike i da se ostrvo proglasi prvom svetskom zonom bez vremena.Ostrvo se nalazi u severnom artičkom krugu, gde dan traje od 18. maja do 26. jula, što je punih 69 dana. Meštani, koji su u mraku tokom duge polarne noći od novembra do januara, kada sunce izlazi, vide ove letnje mesece kao nešto veoma dragoceno i ponašaju se u skladu s tim, potpuno ignorišuću standardni način života vezan za dan i noć.

Dan traje tri meseca: Meštani traže da se ostrvo proglasi bezvremenom zonomStanovnici severnog norveškog ostrva Somarej pokrenuli su kampanju čiji je cilj da se njihovo mesto proglasi bezvremenskom zonom.

Somarej znači letnje ostrvo, a njegovi stanovnici hoće da proteraju časovnike i da se ostrvo proglasi prvom svetskom zonom bez vremena.

Ostrvo se nalazi u severnom artičkom krugu, gde dan traje od 18. maja do 26. jula, što je punih 69 dana.

Meštani, koji su u mraku tokom duge polarne noći od novembra do januara, kada sunce izlazi, vide ove letnje mesece kao nešto veoma dragoceno i ponašaju se u skladu s tim, potpuno ignorišuću standardni način života vezan za dan i noć.

Neprestano imamo dnevnu svetlost i ponašamo se u skladu s tim, kaže Kjel Ove Hveding.

"Usred noći, oko dva sata iza ponoći možete videti decu koja igraju fudbal, ljude koji slikaju svoje kuće ili kose travnjake i tinejdžere koji idu na kupanje", priča on.

Zbog svega toga oni sada žele zvanično da svoje ostrvo proglase zonom bez vremena. Zbog toga su se okupili na sastanku u gradskoj upravi kako bi potpisali peticiju za slobodnu zonu, a 13. juna Hveding se susreo s norveškim članom parlamenta da preda potpise lokalnog stanovništva i razgovara o praktičnim i pravnim izazovima inicijative.

"Za mnoge od nas, to bi pisanje jednostavno značilo formalizovanje nečega što smo radili generacijama", kaže on.
Ostrvljani se nadaju da će tako biti oslobođeni od tradicionalnog radnog vremena i da će uvesti fleksibilnost u školi i za radno vreme.

Ribarstvo i turizam su glavne industrijske grane na ovom ostrvu s populacijom od nešto više od 300 ljudi, piše CNN.

Hveding kaže da lokalni ribari i žene često provode dane na okeanu u potrazi za svojim ulovom, s malo pažnje na to koliko je sati na časovnicima. Samim tim je jasno da misle na posao.

Kada posetioci prelaze mostom i dolaze na ostrvo sa kopna, oni nisu dočekani sa katancima (koji simbolišu ljubavne brave) kao na sličnim mostovima širom sveta. Most je pokriven satovima, što simbolizuje da onaj ko dolazi treba da zaboravi na vreme

Zemlja bez vremena

Hoće li meštani uspeti u svom naumu?

Zasad im veoma dobro ide popularizacija ove ideje u javnosti.

Ostrvljani i norveška turistička zajednica verovatno računaju na posetioce privučene čudnom privlačnošću nordijskog čuda beskrajnog leta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik