Srbi prepolovili upotrebu plasičnih kesa

Bez autora
Jun 26 2019

Prošle godine na tržištu Srbije našlo se 4,3 hiljade tona plastičnih kesa što je tri hiljade tona manje nego godinu dana ranije, navedeno je u Izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine. Od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini s aditivima za oksidaciju i biorazgradnju je plasirano 3,9 hiljada tona kesa, navedeno je u izveštaju agencije. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan objasnio je da su podaci ohrabrujući jer svedoče o tome da na prostoru Srbije imamo drastično manju upotrebu plastičnih kesa.

Srbi prepolovili upotrebu plasičnih kesaProšle godine na tržištu Srbije našlo se 4,3 hiljade tona plastičnih kesa što je tri hiljade tona manje nego godinu dana ranije, navedeno je u Izveštaju o plastičnim kesama koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Od ukupne količine plasiranih kesa u prošloj godini s aditivima za oksidaciju i biorazgradnju je plasirano 3,9 hiljada tona kesa, navedeno je u izveštaju agencije. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u izjavi za Tanjug objasnio je da su podaci ohrabrujući jer svedoče o tome da na prostoru Srbije imamo drastično manju upotrebu plastičnih kesa.

„Na kraju, bez obzira na to koliko smo uvezli sirovine, koliko smo proizveli i distribuirali plastičnih kesa u trgovinske lance i radnje, ključni podatak je koliko ih je prodato i taj podatak je baziran uglavnom na podacima trgovinskih lanaca, a on govori da je nekih 70 odsto manje prodatih plastičnih kesa nego ranije kada se nisu naplaćivale”, rekao je on.

Trivan je ocenio da je cilj postignut i dodao da bi voleo da novac koji od prodaje plastičnih kesa ostvare trgovinski lanci bude upotrebljen za zaštitu životne sredine u tim firmama.

On je građanima zahvalio što razumeju da ne bi trebalo kupovati plastične kese i da su cegeri odlična opcija, kojom se štedi i čuva životna sredina. „Država i ministarstvo imaju nadležnost da potpuno zabrane proizvodnju plastičnih kesa, međutim, želeli smo prvo da vidimo da li se razumemo s trgovinama i građanima i evo – odlično se razumemo”, rekao je Trivan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik