Kiša i mraz zagorčali med

Bez autora
Jun 27 2019

Kiša i loše vrijeme smanjenjiće ovogodišnje prinose pčelarima u Republici Srpskoj za 50 odsto, a možda čak i više. Sa druge strane, u Federaciji BiH kažu da štete jeste bilo, ali da nije u tolikom procentu kao u RS, jer ni prošla godina nije bila ektremno medonosna. Radovoje Maksimović, pčelar iz Trebinja, kaže da se smanjenje prinosa meda za 50 odsto očekuje u cijeloj RS, a samim tim se može očekivati i poskupljenje. Kako kaže, tome su doprinijeli kiša, hladno vrijeme i mrazevi. Prinosi će biti sigurno manji. U stalnom kontaktu sam s pčelarima iz cijele RS, u Potkozarju i Gradišci je situacija dosta loša. Što se tiče ostalih dijelova RS, bagrem kao glavna medonosna stavka je izostao, posebno u nižim predjelima, lipa je aktuelna, ali u niskim djelovima su pčelari svoje pčele preselili na livadu, objasnio je Maksimović.

Kiša i mraz zagorčali medKiša i loše vrijeme smanjenjiće ovogodišnje prinose pčelarima u Republici Srpskoj za 50 odsto, a možda čak i više. Sa druge strane, u Federaciji BiH kažu da štete jeste bilo, ali da nije u tolikom procentu kao u RS, jer ni prošla godina nije bila ektremno medonosna.

Radovoje Maksimović, pčelar iz Trebinja, kaže za "Nezavisne" da se smanjenje prinosa meda za 50 odsto očekuje u cijeloj RS, a samim tim se može očekivati i poskupljenje. Kako kaže, tome su doprinijeli kiša, hladno vrijeme i mrazevi.

"Prinosi će biti sigurno manji. U stalnom kontaktu sam s pčelarima iz cijele RS, u Potkozarju i Gradišci je situacija dosta loša. Što se tiče ostalih dijelova RS, bagrem kao glavna medonosna stavka je izostao, posebno u nižim predjelima, lipa je aktuelna, ali u niskim djelovima su pčelari svoje pčele preselili na livadu", objasnio je Maksimović.

Kako objašnjava, sada su se tek stvorili uslovi za lučenje nektara, s tim da visoke temperature, ako se nastave kao što je trenutno u Hercegovini ovih dana, neće dozvoliti biljkama da luče nektar i opet će biti smanjen prinos.

Kako kaže, u Nevesinju, Gacku, Zelengori i Potkozarju se sada očekuje intenzivna livadska paša i tu bi moglo možda da bude prinosa.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, ističe da su nepovoljne vremenske prilike uticale na prinose meda jer su kada su najintenzivnije paše bile, odnosno u maju, pale abnormalne količine kiše, koje nisu svojstvene za taj mjesec.

"Tako smo ostali bez bagrema. Sve se to svakako odrazi na ostale paše, jer pčele ne budu u kondiciji u kojoj bi trebalo da budu, tako da će prinosi ove godine biti manji nego što su bili ovih prethodnih godina", naglašava Barašin za "Nezavisne".

On smatra da još nije sve izgubljeno - ako bi se vrijeme ustabililo godina neće skroz propasti, jer je u toku paša na kesetnu i lipi, nakon toga ide paša na livadi, zatim možemo očekivati i šumski med.

"Ali ovo će definitivno biti ispod svakog prosjeka i jedna od težih godina za sektor pčelarstva u RS. Kako sada stvari stoje, prinosi će biti manji za najmanje 50 odsto pa možda i više zbog najintenzivnijih paša koje su propale", smatra Barašin i dodaje da se nada da do poskupljenja meda neće doći, jer kupci nisu u mogućnosti da ga plaćaju više od sadašnjih cijena, koje se sada po kilogramu kreću od 15 do 18 KM.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, ističe za "Nezavisne" da su kišni april i maj napravili gubitke, jer bagremova paša, koja je najbitnija, nije odrađena kako treba i nju su izgubili ne samo u BiH, već i u regionu.

"Taj period smo prevazišli i sada uz ove toplije dane pojavljuje se med, livadski nektar je već prisutan. Istina, taj med još nije potpuno zreo, međutim popravlja se situacija, jer je tek kraj šestog mjeseca, a livada je tiha paša koja traje mjesec dana i zato očekujemo bolje prinose", objasnio je Deljo.

Kako kaže, prinosi neće biti šampionski, ali su korisni i za vlasnika i za samu pčelu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik