Uvođenjem kvota za uvoz čelika EU krši SSP

Bez autora
Jul 01 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom najavljene revizije odluke Evropske komisije o kvotama za uvoz čelika iz Srbije, da očekuje trenutno povećanje kvota, ali da odluka Brisela, kakva god ona bila, neće biti prelomna.Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije povodom predstavljanja rezultata rada Vlade u protekle dve godine, kao i prioriteta za naredni period, istakla da Vlada po tom pitanju svakodnevno radi i sa “Hestilom” i sa predstavnicima Evropske komisije.

Uvođenjem kvota za uvoz čelika EU krši SSPPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom najavljene revizije odluke Evropske komisije (EK) o kvotama za uvoz čelika iz Srbije, da očekuje trenutno povećanje kvota, ali da odluka Brisela, kakva god ona bila, neće biti prelomna.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije povodom predstavljanja rezultata rada Vlade u protekle dve godine, kao i prioriteta za naredni period, istakla da Vlada po tom pitanju svakodnevno radi i sa “Hestilom” i sa predstavnicima Evropske komisije.

Mi ćemo nastaviti da radimo na tome i insistiraćemo na stalnoj reviziji, rekla je Brnabić, i podvukla da Vlada pokušava da pokaže Evropskoj uniji da Srbija ne može biti tretirana kao bilo koja treća zemlja, jer ima SSP, koji je praktično sporazum o slobodnoj trgovini sa EU.

Evropska unija, kada stavlja kvote Srbiji, krši SSP, dok Srbija mora da poštuje taj sporazum time što ne sme da daje državnu pomoć nikome, pa ni svojoj železari, što mogu neke druge zemlje koje nisu u procesu pridruživanja, objasnila je predsednica Vlade.

Ona je ocenila i da su razgovori sa EU u ovom trenutku izazovni, jer praktično ne postoji Evropska komisija, osim administracije, a neke od odluka o kojima se razgovara su političke.

Nastavićemo da se borimo i ovo što će danas biti je samo jedan deo te borbe. Očekujem neko trenutno povećanje kvota, ali videćemo dalje kako ćemo, zaključila je Brnabić.

Predsednica Vlade je, odgovarajući na pitanje novinara, istakla da bi volela da poseti Kosovo i Metohiju, ali da ovog trenutka to pitanje ne otvara zbog intersa regionalnog mira i stabilnosti, jer su joj prištinske vlasti ranije zabranile ulazak u južnu srpsku pokrajinu.

Na pitanje šta je urađeno da se ispune zahtevi iz izveštaja Grupe država protiv korupcije GRECO, Brnabić je rekla da je Vlada dosta uradila po tom pitanju, da još nije urađeno sve, ali da se radi na ispunjavanju primedbi iz izveštaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik