Na EFSA otvoren prvi Centar za podršku preduzetnicama

Bez autora
Jul 03 2019

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u srijedu je otvoren prvi Centar za podršku preduzetnicama u Bosni i Hercegovini. Riječ je o Centru čije je otvaranje potpomognuto sredstvima IPA fondova, te realizirano kroz partnerstvo sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju, u okviru Projekta zapošljavanja mladih. Prilikom otvaranja Centra istaknuto je kako je EFSA dio projekta Women in Business, koji se finansira sredstvima IPA Dunavskog transnacionalnog programa, a čiji je glavni cilj ohrabriti mlade žene Dunavske regije koje imaju ideju ili žele postati preduzetnice da pokrenu vlastiti biznis i ostvare tržišni uspjeh. Kako je kazala Jasmina Selimović, dekanesa EFSA Centar bi trebao postati mjesto na kojem će poduzetnice dolaziti po ideje ali i pomoć u razvijanju poslovnih ideja.

Na EFSA otvoren prvi Centar za podršku preduzetnicamaNa Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) u srijedu je otvoren prvi Centar za podršku preduzetnicama u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o Centru čije je otvaranje potpomognuto sredstvima IPA fondova, te realizirano kroz partnerstvo sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Prilikom otvaranja Centra istaknuto je kako je EFSA dio projekta Women in Business, koji se finansira sredstvima IPA Dunavskog transnacionalnog programa, a čiji je glavni cilj ohrabriti mlade žene Dunavske regije koje imaju ideju ili žele postati preduzetnice da pokrenu vlastiti biznis i ostvare tržišni uspjeh.

Kako je kazala Jasmina Selimović, dekanesa EFSA Centar bi trebao postati mjesto na kojem će poduzetnice dolaziti po ideje ali i pomoć u razvijanju poslovnih ideja. Dodala je kako je centar prije svega namijenjenm mladim poduzetnicama od 18 do 34 godine kojima treba pomoć u realizaciji poslovne ideje.

Melika Husić-Mehmedović profesorica sa Ekonomskog fakulteta ali i učesnica u projektu Women in Business naglasila je kako je riječ o prvom od četiri Centra koji će biti otvoreni u zemljama Dunavskog regiona a gdje će poduzetnice moći doći da steknu nova znanja.

- Danas smo formalno otvorili Centar koji ćemo u narednoj godini dodatno opremiti nakon čega ćemo poduzetnicama moći ponuditi određene programe, module, istakla je Husić- Mehmedović.

Otvaranje Centra bilo je prilika i da se predstavi publikacija "Žensko preduzetništvo – pregled stanja i preporuke za budućnost", ali i kampanja pod nazivom "Žene su iste kao muškarci, samo manje vrijedne", čiji je idejni tvorac Projekat zapošljavanja mladih (YEP).

Kampanja, kako je kazao Ranko Markuš iz YEP projekta, ima za cilj ukazati na problem rodnih stereotipa, problem nedovoljnog učešća žena na tržištu rada, te podići svijest javnosti o tome koliko su žene opterećene nevidljivim i neplaćenim poslovima.

- Kroz kampanju želimo da pokažemo da između ostalog da je od ukupnog broja zaposlenih u BiH tek 37 posto žena, da 70 posto radno sposobnih žena uopšte ne traži posao, ali i na činjenicu da su zaposlene žene duplo manje plaćene od muškaraca za iste pozicije.

Women in Business projekat je sufinansiran iz EU fondova pod INTERREG Dunavskim transnacionalnim programom 2014 – 2020. Vodeći partner Projekta je Regionalna agencija za poduzetništvo i inovacije – Varna iz Bugarske, a partner iz BiH je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. U projektu učestvuju i predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, Moldavije, Austrije, Njemačke, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik