U fokusu interesovanja ove nedelje na "Produktnoj berzi" bila je pšenica

Bez autora
Jul 07 2019

U fokusu interesovanja ove nedelje je bila pšenica. Početak žetve, prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine su glavni događaji koji su obeležili proteklu sedmicu na domaćem tržištu. Na međunarodnom tržištu pritisak novog roda na severnoj hemisferi uticao je na obaranje cene pšenice. Kod kukuruza najveće iznenađenje je bio izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD, koji je površine zasejane kukuruzom u SAD prikazao znatno iznad očekivanja, što je dovelo do obaranja cene, ali i do nedoumice u tačnost izveštaja i do uverenja da će se tačniji podaci imati tek posle avgustovskog izveštaja. Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 476 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.716.730,00 dinara.

U fokusu interesovanja ove nedelje na U fokusu interesovanja ove nedelje je bila pšenica. Početak žetve, prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine su glavni događaji koji su obeležili proteklu sedmicu na domaćem tržištu. Na međunarodnom tržištu pritisak novog roda na severnoj hemisferi uticao je na obaranje cene pšenice.

Kod kukuruza najveće iznenađenje je bio izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD, koji je površine zasejane kukuruzom u SAD prikazao znatno iznad očekivanja, što je dovelo do obaranja cene, ali i do nedoumice u tačnost izveštaja i do uverenja da će se tačniji podaci imati tek posle avgustovskog izveštaja.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 476 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.716.730,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 4,80%, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 20,93%.

Na osnovu zaključka Vlade, Republička direkcija za robne rezerve vršiće otkup merkantilne pšenice rod 2019. posredstvom „Produktne berze“ ad Novi Sad. Cena merkantilne pšenice je 20,00 dinara po kilogramu sa PDV-om.

Direkcija vrši kupovinu do 25.500 tona merkantilne pšenice. Zainteresovana poljoprivredna porodična gazdinstva, zemljoradničke zadruge i skladištari Direkcije za merkantilnu pšenicu prijavljuju se Produktnoj berzi, Novi Sad, elektronski, svakog radnog dana od 9,00 do 14,00 časova, počev 10.07.2019.godine, na adresi www.proberza.co.rs/otkuppsenice2019/.

Prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine, zaključivani su po jedinstvenoj od 17,30 dinara po kilogramu bez PDV-a (19,03 dinara po kilogramu sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja zvaničnu ponderisanu cenu pšenice. Stara pšenica roda 2018. godine, trgovana je u veoma uskom cenovnom rasponu od 21,75 do 21,80 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Potražnja za kukuruzom po cenama od 15,50 dinara po kilogramu bez PDV-a i ponuda po cenama od 15,90 dinara po kilogramu bez PDV-a, nisu rezultirali realizacijom. Odnosno, žuto zrno je izostalo iz trgovanja ove sedmice na novosadskoj Produktnoj berzi.

Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 37,20 dinara po kilogramu bez PDV-a (40,92 dinara po kilogramu sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja i ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena soje je neznatno niža za 0,27%.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 04.07.2019. godine bio na nivou od 201,84 indeksnih poena, što predstavlja pad za 13,14 indeksnih poena u odnosu na prethodni posmatrani period. Veliki pad indeksa je prouzrokovan izmenom novog roda 2019. godine pšenice u indeksnoj korpi, zaključuje se u saopštenju novosadske "Produktne berze".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik