Proseko na Uneskovoj listi svetske baštine

Bez autora
Jul 08 2019

Brda Koneljijano i Valdobijadene u Italiji, čuvena po proizvodnji penušavog vina Proseko, uvrštena su na UNESKO-vu listu svetske baštine.Odluka da se Italija i njen region Proseko na severoistoku pokrajine Veneto uvrste na listu doneta je na sastanku Odbora za svetsku baštinu UNESKO-a održanom u Bakuu. Italijanski ministar poljoprivrede Đan Marko Kentinajo pozdravio je tu vest ističući da je ovo "istorijski dan za Veneto i Italiju u celini". I prošle godine Italija je nominovala Proseko za status svetske baštine, ali je odbijena sa nekoliko glasova.

Proseko na Uneskovoj listi svetske baštineBrda Koneljijano i Valdobijadene u Italiji, čuvena po proizvodnji penušavog vina Proseko, uvrštena su na UNESKO-vu listu svetske baštine.

Odluka da se Italija i njen region Proseko na severoistoku pokrajine Veneto uvrste na listu doneta je na sastanku Odbora za svetsku baštinu UNESKO-a održanom u Bakuu, prenosi AP.

Italijanski ministar poljoprivrede Đan Marko Kentinajo pozdravio je tu vest ističući da je ovo "istorijski dan za Veneto i Italiju u celini".

I prošle godine Italija je nominovala Proseko za status svetske baštine, ali je odbijena sa nekoliko glasova.

Proseko je najpopularnije italijansko vino u inostranstvu, a njegov izvoz je od početka godine porastao za 21 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik