Zaustavljena prodaja elitnih stanova vrijednih čak 5,4 miliona maraka

Bez autora
Jul 09 2019

Zaustavljena je prodaja elitnog naselja „Vrtovi sunca“ na Breki, koju je stečajni upravnik firme „House Milos“ stavio na doboš nakon što je prije nekoliko godina ova kompanija završila u stečaju! Naselje „Vrtovi sunca“ nalazi se u ulici Mithata Karića Mitke, na području sarajevske općine Centar, a na prodaju je čak 71 stan čija ukupna vrijednost s ostavama i šest garažnih mjesta iznosi 5,4 miliona KM. Ove nekretnine u polovičnom su vlasništvu firme „House Milos“ i kompanije „Bora“ Banja Luka, koja nad nekretninama ima upisanu hipoteku. Ranije su propale dvije prodaje putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu u Sarajevu.

Zaustavljena prodaja elitnih stanova vrijednih čak 5,4 miliona marakaZaustavljena je prodaja elitnog naselja „Vrtovi sunca“ na Breki, koju je stečajni upravnik firme „House Milos“ stavio na doboš nakon što je prije nekoliko godina ova kompanija završila u stečaju!

Upisana hipoteka

Naselje „Vrtovi sunca“ nalazi se u ulici Mithata Karića Mitke, na području sarajevske općine Centar, a na prodaju je čak 71 stan čija ukupna vrijednost s ostavama i šest garažnih mjesta iznosi 5,4 miliona KM.

Ove nekretnine u polovičnom su vlasništvu firme „House Milos“ i kompanije „Bora“ Banja Luka, koja nad nekretninama ima upisanu hipoteku.

Ranije su propale dvije prodaje putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu u Sarajevu. Prva prodaja išla je po principu „viđeno - kupljeno“, dok je druga bila zamišljena da novi vlasnik kupi sve nekretnine u paketu. Ali, obje prodaje bile su neuspješne.

Stečajni upravnik Enver Šoškić potvrdio je za „Avaz“ da nije objavljena treća planirana prodaja, jer novi vlasnici nad hipotekom sada rješavaju svoje odnose s ranijim suvlasnicima.

- Pojavio se novi vlasnik i oni to žele prvo riješiti između sebe, pa tek onda vidjeti šta i kako dalje. Mi čekamo njihove poteze da objavimo novu prodaju. Mi možemo prodati dio koji je u stečajnoj masi ili sve dati na izvršenje - kaže Šoškić.

Sporan odnos

Kredit za gradnju ovih nekretnina odobrila je prije deset godina „Hypo banka“, koja je zatim potraživanja prodala firmi HETA, a onda HETA firmi „Bora“ Banja Luka.

Kako je sada „Bora“ dobila novog vlasnika, tako je sve i stalo. U cijeloj priči sporan je i odnos suvlasničkog udjela koji ima firma „KGI Konstrukt“. Pogotovo što ove firme imaju pravo preče kupnje.

Investicija od 34 miliona maraka

Gradnja ovog, kako je najavljivano, rezidencijalnog naselja počela je 2009. godine.

Planirana je bila gradnja 200 stambenih jedinica te najavljeno investiranje od 17 miliona eura (34 miliona KM).

No, nakon gradnje firma je propala, a podignuti kredit nije mogla vraćati.

Osim stanova, na prodaju je i zemljište koje sadrži više različitih parcela na području Ilidže, a ukupna vrijednost svih nekretnina procijenjena je na 7,2 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik