Za izgradnju stanova za mlade bračne parove 400 miliona evra

Bez autora
Jul 09 2019

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović saopštila je danas da će, u okviru novog investicionog ciklusa, u izgradnju 50.000 stanova za mlade bračne parove biti uloženo približno 400 miliona evra.Đukić Dejanović je istakla da za stanove mogu konkurisati bračni parovi ispod 35 godina starosti, napominjući da podaci iz 2011. godine pokazuju da 60 odsto parova nema rešeno stambeno pitanje. Novi podaci će biti dostupni 2021. godine, kada bude sproveden popis, ali sada procenjujemo da se situacija nije bitno promenila. Mladi odlaze, ali ipak je povećan broj sklopljenih brakova za 0,8 odsto, tako da očekujemo da će broj parova biti sličan, objasnila je ona.

Za izgradnju stanova za mlade bračne parove 400 miliona evraMinistarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović saopštila je danas da će, u okviru novog investicionog ciklusa, u izgradnju 50.000 stanova za mlade bračne parove biti uloženo približno 400 miliona evra.

Đukić Dejanović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakla da za stanove mogu konkurisati bračni parovi ispod 35 godina starosti, napominjući da podaci iz 2011. godine pokazuju da 60 odsto parova nema rešeno stambeno pitanje.

Novi podaci će biti dostupni 2021. godine, kada bude sproveden popis, ali sada procenjujemo da se situacija nije bitno promenila. Mladi odlaze, ali ipak je povećan broj sklopljenih brakova za 0,8 odsto, tako da očekujemo da će broj parova biti sličan, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, i parovi koji imaju više od 35 godina moći će da konkurišu za stanove, ali je vrlo verovatno da će supružnici do te starosne granice biti prioritet.

Statistika je dala taj limit, ali sigurno je da će se napraviti jedan sistem vrednosti koji će dati šansu i parovima iznad 35 godina, jer ako bismo njih zaboravili to bi bila jedna vrsta diskriminacije, ukazala je ministarka.

Đukić Dejanović je podvukla da je u prvih pet meseci ove godine rođeno 835 beba više u poređenju sa prošlom godinom, uz napomenu da ipak treba sačekati kraj godine kako bi se videlo gde smo na godišnjem nivou.

Ona je precizirala da je pozitivan prirodan priraštaj bio registrovan samo u šest opština, i to u Preševu, Bujanovcu, Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu i na Zvezdari.

Ministarka je, govoreći o problemima sa kojima se susreću majke sa porodiljskog odsustva, navela da postoji niz mogućnosti koje roditelji mogu da koriste.

Reč je, kako je istakla, o mogućnosti da do treće godine deteta jedan od roditelja ne može da radi popodnevnu ili noćnu smenu ako za to ne da saglasnost, zatim rad od kuće, da se ne radi puno radno vreme, da radno vreme ne mora biti fiksno, da se bira smena, posebno za roditelje koji imaju decu od sedam do 10 godina.

Država će poslodavce stimulisati i podsticati da koriste zakonske olakšice za svoje zaposlene, poručila je Đukić Dejanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik