Kinezi postali većinski vlasnici Tehnike?

Bez autora
Jul 14 2019

Tehnika ima novog većinskog vlasnika; najveći dioničar, Tehnika ESOP prodala je 20 odsto dionica tvrtki Luxury Real Estate iz Zagreba. Tvrtka na čijem je čelu Zvonimir Zlopaša ima kapital od 20.000 kuna, a poznata iz preslagivanja u Luci Zadar. Prema medijskim napisima u ime kineskog investitora Jiangxiong Hua preuzeo je zadarsku luku, a Zlopaša predstavljao kineskog ulagača u NO-u. Na internetskoj stranici Kineske jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije LRE je naveden među suradnicima i partnerima. O ulasku Kineza u Tehniku nagađalo se prošle godine kada je potpisan sporazum s Guangxi Construction Engineering grupom.

Kinezi postali većinski vlasnici Tehnike?Tehnika ima novog većinskog vlasnika; najveći dioničar, Tehnika ESOP prodala je 20% dionica tvrtki Luxury Real Estate (LRE) iz Zagreba. Tvrtka na čijem je čelu Zvonimir Zlopaša ima kapital od 20.000 kuna, a poznata iz preslagivanja u Luci Zadar.

Prema medijskim napisima, (LRE) u ime kineskog investitora Jiangxiong Hua preuzeo je zadarsku luku, a Zlopaša predstavljao kineskog ulagača u NO-u. Na internetskoj stranici Kineske jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA) LRE je naveden među suradnicima i partnerima.

O ulasku Kineza u Tehniku nagađalo se prošle godine kada je potpisan sporazum s Guangxi Construction Engineering grupom. Šef Tehnike Zlatko Sirovec tada je za Lider demantirao preuzimanje rekavši da sporazum o razumijevanju uključuje dobavu materijala i tehnologije, financiranje na zajedničkim projektima.

Tehnika je 2018. završila s 240 milijuna kuna gubitka. U pozivu za skupštinu koji je na ZSE osvanuo uz obavijest o promjeni glasačkih prava, nema spomena o potencijalnom strateškom partneru iako Uprava predlaže ulazak Zlopaše u Nadzorni odbor.    

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik