Uniprom i EPCG najveći crnogorski izvoznici

Bez autora
Jul 16 2019

Nikšićka kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, najveći je crnogorski izvoznik u prvih šest mjeseci ove godine, dok je najviše uvezao podgorički Jugopetrol, saopšteno je iz Uprave carina. Vrijednost izvoza deset najvećih izvoznika od početka godine do jula iznosi 125,64 miliona eura, rekli su predstavnici Uprave carina. Uniprom je 2014. kupio Kombinat aluminijuma u stečaju za 25,7 miliona eura. Pejović je ranije kazao da je Uniprom uspio da održi proizvodnju, sagleda savremeno tržište aluminijuma, stvori kontakte sa referentnim subjektima u njegovoj proizvodnji i preradi i inicira gradnju novih fabrika, kao jedinu mogućnost za profitabilnost i stabilnost te industrije.

Uniprom i EPCG najveći crnogorski izvozniciNikšićka kompanija Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, najveći je crnogorski izvoznik u prvih šest mjeseci ove godine, dok je najviše uvezao podgorički Jugopetrol, saopšteno je iz Uprave carina.

“Vrijednost izvoza deset najvećih izvoznika od početka godine do jula iznosi 125,64 miliona eura”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Uprave carina.

Uniprom je 2014. kupio Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju za 25,7 miliona eura.

Pejović je ranije kazao da je Uniprom uspio da održi proizvodnju, sagleda savremeno tržište aluminijuma, stvori kontakte sa referentnim subjektima u njegovoj proizvodnji i preradi i inicira gradnju novih fabrika, kao jedinu mogućnost za profitabilnost i stabilnost te industrije.

Prema podacima Uprave carina, drugu poziciju na listi najvećih izvoznika drži Elektroprivreda, dok je treći podgorički Hemomont. Na četvrtom mjestu je turska kompanija Tosčelik, koja upravlja nikšićkom Željezarom, dok je peti pljevaljski Gradir Montenegro.

Ta kompanija osnovana je 2006. godine privatizacijom rudnika Šuplja stijena. Od polovine 2011. rudnik posluje u okviru poljske rudarsko-metalurške kompanije ZGH, koja u avgustu 2013. postaje i većinski vlasnik.

Gradir Montenegro je uspio da u posljednje četiri godine nadmaši projektovane kapacitete i da u prošloj realizuje rekordnu preradu od 592,82 hiljade tona, rekordnu proizvodnju koncentrata olova i cinka od 25,76 hiljada tona i ostvari prihod od preko 18 miliona eura.

Na šestoj poziciji najvećih izvoznika je Pejovićeva kompanija Uniprom metali, koja je vlasnik nikšićkih Rudnika boksita i bavi se proizvodnjom boksita.

Slijede Jugopetrol, nikšićka SS Alga koja se bavi otkupom svih sekundarnih sirovina, kao i kotorski Daido metal, koji se bavi proizvodnjom kliznih ležaja.

Prema podacima Uprave carina, na desetom mjestu po izvozu nalaze se Plantaže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik