Radnici "Fijata" u Kragujevcu na plaćenom odsustvu mesec i po dana

Bez autora
Jul 17 2019

U kompaniji "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu sinoć je privremeno prekinuta proizvodnja modela "fijat 500L", a zaposleni će do 3. septembra biti na plaćenom odsustvu i kolektivnom godišnjem odmoru, mesec i po dana rečeno je Fonetu u fabričkom sindikatu. Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković je rekao je da su radnici dobili rešenja za plaćeno odsustvo i korišćenje letnjeg dela kolektivnog godišnjeg odmora. Za vreme plaćenog odsustva zaposleni će primate 65 odsto redovne zarade dok će im godišnji odmor biti plaćen u skladu i sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, rekao je Marković.

Radnici "Fijata" u Kragujevcu na plaćenom odsustvu mesec i po danaU kompaniji "Fijat Krajsler automobili" (FCA) u Kragujevcu sinoć je privremeno prekinuta proizvodnja modela "fijat 500L", a zaposleni će do 3. septembra biti na plaćenom odsustvu i kolektivnom godišnjem odmoru, mesec i po dana rečeno je Fonetu u fabričkom sindikatu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković je rekao je Fonetu da su radnici dobili rešenja za plaćeno odsustvo i korišćenje letnjeg dela kolektivnog godišnjeg odmora.

Za vreme plaćenog odsustva zaposleni će primate 65 odsto redovne zarade dok će im godišnji odmor biti plaćen u skladu i sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, rekao je Marković.

Kompanija FCA se nije oglasila povodom najnovijeg prekida proizvodnje koji će trajati duže od mesec i po dana, a prema nezvaničnim informacijama pauza je posledica slabe prodaje modela 500L na domaćem i stranom tržištu.

Prema slobodnim procenama, u kragujevačkoj fabrici automobila tokom ove godine, proizvedeno je 25.000, a očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja biti oko 40.000 vozila.

Na zahtev FCA Vlada Srbije je ranije odobrila mogućnost za dodatnih 87 dana plaćenog odsustva pored zakonskog maksimuma od 45 dana godišnje.

Po tom osnovu, tokom ove godine, zaposleni u FCA na plaćenom odsustvu mogu biti ukupno 132 dana, što uz godišnji odmor, državne i verske praznike iznosi oko 160 radnih dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik