Dijaspora za dvije godine uložila 12 miliona KM

Bez autora
Jul 18 2019

U protekle tri godine bh. dijaspora osnovala je 60 firmi u našoj zemlji, u posljednjih godinu i po do dvije uložile su preko 12 miliona KM i zaposlile 258 radnika u BiH.Kazao je ovo Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Diaspora Invest, koji je još rekao i kako interes dijaspore za ulaganje u BiH raste iz godine u godinu. Kroz četiri javna poziva koja smo imali do sada javilo nam se preko 200 zainteresovanih za ulaganje u BiH. Ono što znamo obilazeći teren jeste da ima oko 200 firmi koje su otvorene zahvaljujući ulaganjima iz dijaspore, a one zapošljavaju oko hiljadu ljudi.

Dijaspora za dvije godine uložila 12 miliona KMU protekle tri godine bh. dijaspora osnovala je 60 firmi u našoj zemlji, u posljednjih godinu i po do dvije uložile su preko 12 miliona KM i zaposlile 258 radnika u BiH. Kazao nam je ovo Sanjin Arifagić, šef USAID projekta Diaspora Invest, koji je još rekao i kako interes dijaspore za ulaganje u BiH raste iz godine u godinu.

Rade za izvoz

- Kroz četiri javna poziva koja smo imali do sada javilo nam se preko 200 zainteresovanih za ulaganje u BiH. Ono što znamo obilazeći teren jeste da ima oko 200 firmi koje su otvorene zahvaljujući ulaganjima iz dijaspore, a one zapošljavaju oko hiljadu ljudi. Činjenica je da 70 posto njih isključivo radi za izvoz, dok dio njih radi i za izvoz i za domaće tržište. Bitno je i reći da su ove firme osnovane u 46 opština širom BiH, što pokazuje da dijaspora ulaže u svoje lokalne zajednice, što je velika pomoć i za lokalni razvoj, kazao nam je Sanjin Arifagić, šef projekta Diaspora Invest.

Zvanični podaci o tome koliko je bh. dijaspora svih ovih godina uložila u našu zemlju ne postoje, ali zato postoji podatak koji kaže da je dijaspora u prva tri mjeseca ove godine poslala skoro 619 miliona KM ili za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine, i to samo preko novčanih doznaka. Ekonomisti ističu da je povećan priliv novca iz inostranstva logična posljedica masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva s ovih prostora.

Sektori

- Iako postoji trend odlaska mladih ljudi iz BiH, postoji i obrnuti trend povećanog interesa dijaspore da ovdje ili uspostavi poslovnu saradnju ili da investira u BiH. Dijaspora investira uglavnom u sektor metala, turizma, poljoprivrede, prerađivački sektor i druge. Mi smo samo prošle godine imali 60 investitora u našem uredu i još 150 nam se javilo putem maila ili telefona kojima smo mi bili na usluzi. To nam govori da zaista postoji veliki interes dijaspore da ovdje investira, a mi treba da vidimo kako to sve kapitalizirati, kako im omogućiti da taj početni proces pokretanja preduzeća prođe što bezbolnije jer bilo je jako puno inicijativa da ovdje nešto pokrenu, ali onda, s obzirom na to da nisu baš upoznati sa našim okruženjem, to je znalo rezultirati i odustajanjem od investiranja, kazao nam je Armin Alijagić iz Biznis-centra bh. dijaspore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik