Od cyber napada niko nije 100 posto zaštićen

Bez autora
Jul 18 2019

Bankarski sektor, zbog svoje specifičnosti, jedan je od onih koji najviše ulažu u sigurnost. Istovremeno, to je i sektor koji je često meta hakerskih napada, kako lokalno, tako i globalno. Banke u BiH svjesne su ovih prijetnji, ozbiljno shvataju i prate trenutnu situaciju. Kako su kazali iz Raiffeisen banke, oni nisu u proteklom periodu imali napade na informacioni sistem, kao ni na račune klijenata, fizičkih i pravnih lica. Raiffeisen banka ozbiljno shvata rizike od cyber napada, te prati trendove cyber sigurnosti kroz stalna ulaganja i edukaciju. Pored tehničkih mjera koje preduzima, banka aktivno radi na podizanju svijesti kako svojih zaposlenika tako i klijenata, te ima dobru saradnju s nadležnim odjelima relevantnih institucija, kažu iz ove banke. I Addiko Bank d.d. Sarajevo je svjesna svakodnevnih prijetnji, kako internih tako i eksternih, te nastoji pravovremeno detektovati potencijalne prijetnje i spriječiti mogući gubitak, kako materijalni tako i reputacijski.

Od cyber napada niko nije 100 posto zaštićenBankarski sektor, zbog svoje specifičnosti, jedan je od onih koji najviše ulažu u sigurnost. Istovremeno, to je i sektor koji je često meta hakerskih napada, kako lokalno, tako i globalno.

Rizik

Banke u BiH svjesne su ovih prijetnji, ozbiljno shvataju i prate trenutnu situaciju. Kako su nam kazali iz Raiffeisen banke, oni nisu u proteklom periodu imali napade na informacioni sistem, kao ni na račune klijenata, fizičkih i pravnih lica.

- Raiffeisen banka ozbiljno shvata rizike od cyber napada, te prati trendove cyber sigurnosti kroz stalna ulaganja i edukaciju. Pored tehničkih mjera koje preduzima, banka aktivno radi na podizanju svijesti kako svojih zaposlenika tako i klijenata, te ima dobru saradnju s nadležnim odjelima relevantnih institucija, kažu iz ove banke.

I Addiko Bank d.d. Sarajevo je svjesna svakodnevnih prijetnji, kako internih tako i eksternih, te nastoji pravovremeno detektovati potencijalne prijetnje i spriječiti mogući gubitak, kako materijalni tako i reputacijski.

- Banka prati šta se dešava u svijetu, koje su potencijalne prijetnje i štetni programi aktuelni, te svakodnevno nastoji zaštititi informacioni sistem, ali i edukovati sve zaposlene o prijetnjama i kako da se ponašaju i djeluju tako da banku, kao i njene klijente, ne izlože riziku. Svjesni smo da je najsigurniji sistem ugašen sistem i da niko nije 100 posto zaštićen od cyber napada, ali uz ulaganje u edukaciju stručnog osoblja, ulaganjem u najbolje mehanizme zaštite dostupne na tržištu, provođenjem redovnih skeniranja informacionih sistema kako bi na vrijeme uočili potencijalne ranjivosti i riješili ih, trudimo se održati zadovoljavajući nivo zaštite kako ljudi tako i informacionog sistema banke, kazao je za Oslobođenje Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko Bank.

Bez posljedica

Kada je u pitanju zaštita podataka, Jildizlar je istakao da su svi uposleni Addiko Bank učesnici kako u provođenju informacione sigurnosti tako i zaštite podataka.

Naglasio je kako je svaki sumnjivi događaj detektovan u posljednjem periodu, pravovremeno detektovan i spriječen, tako da nije bilo posljedica ni za banku, ni za klijente.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik