U Hrvatskoj 3-4% manje turista nego u isto doba lani

Bez autora
Jul 22 2019

Prema današnjim podacima sustava eVisitor Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9 milijuna 700 tisuća turista, koji su ostvarili 43 milijuna 400 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, još smo u plusu, u dolascima 4 i pol, a u noćenjima 1 posto. Međutim, od početka srpnja, zaključno s jučerašnjim danom, kako potvrđuje i ministar turizma, podaci su malo lošiji, za 3 do četiri posto u odnosu na srpanj prošle godine. I dok su hoteli popunjeni otprilike kao i lani, najveći je pad u kampovima i privatnom smještaju, oko 5 posto. Ministar ne vidi problem, već podsjeća da se mora podignuti kvaliteta smještaja, pogotovo privatnog s 3 zvjezdice. Naglašava da su objekti s 4 i 5 zvjezdica uglavnom popunjeni te da ministarstvo ima viziju i strategiju razvoja turizma u sljedećih sedam godina.

U Hrvatskoj 3-4% manje turista nego u isto doba laniPrema današnjim podacima sustava eVisitor Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9 milijuna 700 tisuća turista, koji su ostvarili 43 milijuna 400 tisuća noćenja. U odnosu na prošlu godinu, još smo u plusu, u dolascima 4 i pol, a u noćenjima 1%.

Međutim, od početka srpnja, zaključno s jučerašnjim danom, kako potvrđuje i ministar turizma, podaci su malo lošiji, za 3 do četiri posto u odnosu na srpanj prošle godine. I dok su hoteli popunjeni otprilike kao i lani, najveći je pad u kampovima i privatnom smještaju, oko 5 posto.

Ministar ne vidi problem, već podsjeća da se mora podignuti kvaliteta smještaja, pogotovo privatnog s 3 zvjezdice. Naglašava da su objekti s 4 i 5 zvjezdica uglavnom popunjeni te da ministarstvo ima viziju i strategiju razvoja turizma u sljedećih sedam godina.

- Cijela Europa je pogođena drugačijim smjerovima i pristupima turizmu. Nije samo Hrvatska na razini prošle godine. Iako smo u srpnju na razini 3-4 posto niže nego u srpnju prošle godine, još je uvijek skoro 4% više dolazaka i 1% više noćenja. Upozoravao sam da je Hrvatska došla na razinu od 200.000 turista i da je to njezina granica. Hrvatska treba podizati kvalitetu i to sam upozoravao od prvog dana od kad sam postao ministar, rekao je ministar Cappelli.

- Prije dvije godine, u ovo doba, svi mediji su objavili da pucamo po šavu, a mi na današnji dan imamo turista kao prije dvije godine kad su svi govorili da pucamo po šavu. Ja sam tada govorio da je to limit hrvatske po broju turista zbog infrastrukture u gradovima. Danas smo došli na to da stanje danas nije uopće zabrinjavajuće, Hrvatska će se zadržati na ovim brojkama, ali treba podizati kvalitetu. Oko 70% kapaciteta u privatnom smještaju ima 3 zvjezdice, a polovina njih registrirano je prije 30 ili 20 godina, dakle to je problem hrvatskog turizma, kazao je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik