Pogled na Menhetnu može da vredi i 11 miliona dolara

Bez autora
Jul 23 2019

Kada je grupa vlasnika stanova u jednoj zgradi na Menhetnu saznala da se planira izgradnja solitera u njihovom susedstvu, koji bi potpuno zaklonio pogled sa njihovih prozora, odlučili su da ponude investitoru 11 miliona dolara da ne gradi.U šumi visokih zgrada u Njujorku, pogled je neprocenjiva roba. Pogled se čuva, a kada je potrebno, zbog njega se počinje i borba. Već dugo se vodi spor oko pogleda na Bruklinski most koji su blokirali novi stanovi izgrađeni uz obalu, kao i oko senke koju se stanovi milijardera bacili na Central park. Kada su stanovnici 12-spratne zgrade u Čelziju saznali da će predloženi toranj u njihovom susedstvu potpuno zakloniti njihove prozore i blokirati njihov pogled na Empajer stejt bilding, opredelili su se za manje nasilan pristup.

Pogled na Menhetnu može da vredi i 11 miliona dolaraKada je grupa vlasnika stanova u jednoj zgradi na Menhetnu saznala da se planira izgradnja solitera u njihovom susedstvu, koji bi potpuno zaklonio pogled sa njihovih prozora, odlučili su da ponude investitoru 11 miliona dolara da ne gradi.

U šumi visokih zgrada u Njujorku, pogled je neprocenjiva roba. Pogled se čuva, a kada je potrebno, zbog njega se počinje i borba. Već dugo se vodi spor oko pogleda na Bruklinski most koji su blokirali novi stanovi izgrađeni uz obalu, kao i oko senke koju se stanovi milijardera bacili na Central park.

Kada su stanovnici 12-spratne zgrade u Čelziju saznali da će predloženi toranj u njihovom susedstvu potpuno zakloniti njihove prozore i blokirati njihov pogled na Empajer stejt bilding, opredelili su se za manje nasilan pristup.

Okupili su se i investitoru izneli neobičnu ponudu: 11 miliona dolara da ne gradi.

Kada se saznalo da su vlasnici bivše zgrade skladišta koje zauzima 520 kvadratnih metara, dva puta više od prosečne američke nove kuće, bili spremni da plate tako veliku sumu samo da bi sačuvali pogled, to je odjeknulo u Njujorku.

Vlasnici su se opredelili za tipičnu stategiju investitora i okrenuli je naglavačke. Na susednom placu su otkupili pravo koje dozvoljava da se zida zgrada viša od dozvoljene. Ali oni nemaju nameru da to pravo koriste, već da spreče investitora da izgradi zgradu višu od tri ili četiri sprata na uglu Sedme avenije i Zapadne 17. ulice.

„Ljudi kupuju svakakvu imovinu u susedstvu, ali nikada nisam čuo da je neko spreman da dâ toliko novca na nešto tako neopipljivo, kao što je pogled s prozora“, čudi se Džordan Barovic, potpredsednik jedne firme koja se bavi nekretninama.

Ovaj dogovor je postignut još 2016. godine, ali ni jedna od uključenih strana nije htela o tome da govori.

„Bilo je skupo. Ne bih rekao, preterano skupo, ali je bilo skupo“, bio je spreman da podeli svoje mišljenje Džon Mjuz, investitor iz Teksasa i vlasnik stana u pomenutoj zgradi u kome žive njegova deca.

Nisu svi stanari platili isti iznos. Vlasnici na nižim spratovima su plaćali manje, a oni na najnižim nisu platili ništa. Gospodin Mjuz je priznao, da mu je neprijatno, ali da ne može da se seti koliko je platio. Možda, oko milion dolara za stan svoje dece.

Istraživanje je pokazalo da u poslednjih pet godina ovo nije jedini primer sličnog dogovora između stanara i vlasnika susednog placa. U slučaju suseda društva „Zen stadis“ na Istočnoj 67. ulici, stanari šestospratnice su platili 3,25 miliona dolara za kupovinu „prava na vazduh“.

Zgrada u obliku slova L u Čelziju, koja se nalazi nekoliko blokova dalje od Vest Vilidža i sedišta kompanije „Gugl“ u Njujorku, bila je dom mnogim umetnicima i slavnim ličnostima koje su privlačili prostrani stanovi sa visokim plafonima.

U ovoj zgradi je nekada živeo i muž Meril Strip, vajar Don Gamer. Glumac Harison Ford je bio vlasnik penthausa u ovoj zgradi, koji je 2012. godine prodao za oko 15 miliona dolara. Jedan stan je nedavno prodat za 9,75 miliona dolara.

Ponuda za ovaj posao je realizovana odmah pošto je investitor Geri Barnet iz „Ektel developmenta“ jasno stavio do znanja da namerava da podigne zgradu visoku 145 metara na uglu Sedme avenije i 17. ulice. Nova zgrada bila bi visoka otprilike kao i postojeća u obliku slova L i bila bi postavljena direktno u njenu unutrašnjost.

Investitor je u početku tražio više od 11 miliona dolara, ali posle više sastanaka i cenkanja, postignut je dogovor. Sada, umesto nove zgrade, na uglu je izgrađena četvorospratna poslovna zgrada i ništa više od toga ne može da je zameni.

Osim ako se ne pojavi neko sa ponudom koja će biti previše dobra da bi bila odbijena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik