Porast pretovara tereta i putničkog saobraćaja na rekama u Srbiji

Bez autora
Jul 23 2019

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine značajna povećanja obima teretnog i putničkog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine.U srpskim lukama pretovareno je 6,28 miliona tona tereta, što predstavlja rast od 14 odsto u poređenju sa prvim polugodištem 2018. godine. Pored povećane privredne aktivnosti u Srbiji, na rast pretovara tereta uticala je strateška opredeljenost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se vodni saobraćaj unapredi i uvrsti u novi investicioni ciklus.

Porast pretovara tereta i putničkog saobraćaja na rekama u SrbijiAgencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine značajna povećanja obima teretnog i putničkog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine.

U srpskim lukama pretovareno je 6,28  miliona tona tereta, što predstavlja rast od 14% u poređenju sa prvim polugodištem 2018. godine. Pored povećane privredne aktivnosti u Srbiji, na rast pretovara tereta uticala je strateška opredeljenost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se vodni saobraćaj unapredi i uvrsti u novi investicioni ciklus.

Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje jesu šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 21% pretovara. Rude su na drugom mestu sa udelom od 20%.

Novinu u strukturi predstavlja skok pretovarene količine žitarica na treće mesto sa učešćem od 18% dok su na četvrtom mestu nafta i naftni derivati koji učestvuju sa 12% u ukupnom pretovaru.

Povoljni uslovi na tržištu merkantilnih proizvoda doprineli su tome da je količina pretovarenih žitarica u prvoj polovini 2019. godine veća za gotovo 800 hiljada tona nego nakon drugog kvartala prošle godine.

Početak ovogodišnje nautičke sezone, prema podacima Agencije, obeležio je rast broja pristajanja kruzera i prelazaka obale. Do 01. jula na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji evidentirano je 601 pristajanje kruzera i 81.127 prelazaka obale. Povećanje broja pristajanja kruzera u odnosu na početak nautičke sezone 2018. godine iznosi 16% dok je broj prelazaka obale veći za 15,7%.  

Podaci Agencije pokazuju da je najviše pristajanja ostvareno na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu- 297, a slede Novi Sad i Donji Milanovac sa 170, odnosno 91 pristajanjem.

Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 34 pristajanja. Od početka godine Vlada Srbije je na predlog Agencije proglasila dva nova međunarodna putnička pristaništa- u Velikom Gradištu (Ram) i u Kanjiži, koje predstavlja prvo pristanište na reci Tisi u Srbiji.

Mere Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za razvoj i otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa rezultirali su dvostruko većim učešćem putničkog saobraćaja u iznosu od 20% u ukupno ostvarenim prihodima Agencije.

Prateći stalan i stabilan trend rasta teretnog i putničkog saobraćaja, predviđanja Agencije su da će do kraja godine u lukama u Srbiji biti pretovareno više od 13 miliona tona tereta.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje se oko 1300 pristajanja kruzera, čime će se premašiti prognoze Strategije razvoja vodnog saobraćaja prema kojima će se ovaj broj pristajanja ostvariti do 2025. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik