Novi urbanistički plan nakon 45 godina

Bez autora
Jul 25 2019

Grad će poslije 45 godina dobiti novi urbanistički plan i to na proljeće 2020, a ono što slijedi na jesen, kada je u pitanju izgradnja infrastrukture je početak gradnje mosta preko Vrbasa u Srpskim toplicama. Gradonačelnik Igor Radojičić potpisao je juče sa direktoricom “Urbis centra” Snežanom Mrđa-Badža ugovor o izradi plana razvoja grada. Temelj predstavljaju dva dokumenta - Strategija razvoja, koju smo usvojili prošle godine i urbanistički plan. Partneri u ovom poslu su nam “Urbis centar”, Centar za urbanističko-ekonomsko planiranje iz Beograda i Institut zaštite ekologije iz Banjaluke, koji je zadužen za stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, istakao je Radojičić i dodao da je vrijednost ovog posla 560.000 KM.

Novi urbanistički plan nakon 45 godinaGrad će poslije 45 godina dobiti novi urbanistički plan i to na proljeće 2020, a ono što slijedi na jesen, kada je u pitanju izgradnja infrastrukture je početak gradnje mosta preko Vrbasa u Srpskim toplicama.

Gradonačelnik Igor Radojičić potpisao je juče sa direktoricom “Urbis centra” Snežanom Mrđa-Badža ugovor o izradi plana razvoja grada.

- Temelj predstavljaju dva dokumenta - Strategija razvoja, koju smo usvojili prošle godine i urbanistički plan. Partneri u ovom poslu su nam “Urbis centar”, Centar za urbanističko-ekonomsko planiranje iz Beograda i Institut zaštite ekologije iz Banjaluke, koji je zadužen za stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu - istakao je Radojičić i dodao da je vrijednost ovog posla 560.000 KM.

Mrđa-Badža je istakla da je u pripremi niz aktivnosti koje uključuju i učešće stanovništva sa svim nadležnim gradskim institucijama, kao i debatu sa akterima da bi s došlo do najboljih rješenja.

- Urbanistički plan obuhvata narednih 20 godina i treba da bude osnova budućeg razvoja grada i ponudi rješenje za ključna infrastrukturna pitanja koja muče sve građane - zaključila je Mrđa-Badža.

Novi most u Srpskim toplicama biće izgrađen 220 metara uzvodno od postojećeg prelaza preko Vrbasa. Prema idejnom rješenju prelaz će biti dugačak 65, a širok 11 metara. Pored dvije kolovozne trake od po tri i po metra sa obje strane biće izgrađene i pješačke staze širine dva metra. On bi trebalo da bude zaobilaznica kojom bi teretni saobraćaj bio izbačen iz centra grada.

Nakon idejnog rješenja slijedi izrada glavnog projekta, koji bi trebalo da bude završen do 25. avgusta ove godine.

- Nakon izrade glavnog projekta, grad će, kao finansijer, pokrenuti javnu nabavku za izbor izvođača radova, a ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, gradnja bi mogla početi već ove jeseni - izjavio je Radojičić.

Gradski arhitekta

Gradski arhitekta Ivan Rašković je istakao da izrada urbanističkog plana ima istorijski značaj za grad.

- Glavne teme su saobraćaj i prečišćavanje voda, što će biti riješeno na inovativan način. U izradi tih rješenja učestvovaće i arhitekte iz inostranstva, koje će upotrijebiti savremene programe za simulaciju i modeliranje saobraćaja. Biće rađeno i na decentralizaciji prečišćavanja vode i očuvanju zelenila - zaključio je Rašković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik