300.000 KM za ostanak mladih na selu

Bez autora
Jul 25 2019

Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojiće u ovoj godini 300.000 maraka kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu. Prema riječima resornog ministra poljoprivrede Sulejmana Kulenovića, riječ je je o pilot projektu koji će, ukoliko pokaže opravdanje, biti nastavljen i u narednim godinama.Sredstva koja smo ove godine izdvojili možda nisu velika, ali će nam efekti ovog projekta dobro doći kako bismo planirali određene stvari u sektoru agrara.

300.000 KM za ostanak mladih na seluVlada Unsko-sanskog kantona izdvojiće u ovoj godini 300.000 maraka kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu.

Prema riječima resornog ministra poljoprivrede Sulejmana Kulenovića, riječ je je o pilot projektu koji će, ukoliko pokaže opravdanje, biti nastavljen i u narednim godinama.

"Sredstva koja smo ove godine izdvojili možda nisu velika, ali će nam efekti ovog projekta dobro doći kako bismo planirali određene stvari u sektoru agrara. Cilj nam je da zadržimo mlade na selu i zaustavimo sve masovniji odlazak poljoprivrednika", kazao je Kulenović.

Ministarstvo poljoprivrede USK već je raspisalo javni poziv za dodjelu pomenutih sredstava, a mogućnost da konkurišu imaju fizička lica mlađa od 40 godina. Navedeno je kako će sa po 10.000 maraka biti podržano 30 najbolje ocijenjenih biznis projekata u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Kulenović kaže kako poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva sa ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

"Pokušaćemo i na druge načine da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva", kazao je Kulenović.

Prema podacima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Krajina" iz Cazina Ahmet Alibabić kaže kako je trenutno najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji kako pronaći radnu snagu.

"Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina, farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno", kaže Alibabić.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. godine do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik