Od 1. avgusta nova pravila za radnike na carini

Bez autora
Jul 28 2019

Svi zaposleni u Upravi carina Srbije za koje se eventualno utvrdi da im je član uže porodice vlasnik ili suvlasnik privrednog subjekta, a čija je delatnost u vezi sa radom Uprave, mogli bi disciplinski da odgovaraju. Ovo je utvrđeno Pravilnikom o delatnostima i poslovima koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, a koji stupa na snagu prvog avgusta ove godine.U Upravi carina rekli su da je reč o dokumentu koji je prvi put donet, a razlog za donošenje zapravo proizilazi iz zakonske obaveze da se podzakonskim aktom bliže odrede poslovi i delatnosti koje carinski službenik ne može da obavlja dok je zaposlen u Upravi carina.

Od 1. avgusta nova pravila za radnike na cariniSvi zaposleni u Upravi carina Srbije za koje se eventualno utvrdi da im je član uže porodice vlasnik ili suvlasnik privrednog subjekta, a čija je delatnost u vezi sa radom Uprave, mogli bi disciplinski da odgovaraju.

Ovo je utvrđeno Pravilnikom o delatnostima i poslovima koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, a koji stupa na snagu prvog avgusta ove godine.

U Upravi carina rekli su Tanjugu da je reč o dokumentu koji je prvi put donet, a razlog za donošenje zapravo proizilazi iz zakonske obaveze da se podzakonskim aktom bliže odrede poslovi i delatnosti koje carinski službenik ne može da obavlja dok je zaposlen u Upravi carina.

Nakon što se utvrdi da je član uže porodice carinskog službenika, vlasnik ili suvlasnik preduzeća, čija je delatnost u vezi sa radom Uprave carina, zaposleni na carini može disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti, propisane Zakonom o carinskoj službi i Zakonom o državnim službenicima.

U carinskoj službi Srbije zaposleno je, inače, 2. 842 službenika, i na sve njih, bez obzira da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, odnose se nova pravila.

Prvog avgusta ove godine, na snagu stupa takođe i Pravilnik o uslovima i načinu nošenja oružja i municije carinskih službenika.

Pošto je Zakonom o carinskoj službi, koji je donet krajem prošle godine, precizirano koji carinski službenici imaju pravo da nose oružje, novim pravilnikom definišu se, između ostalog, uslovi i način nošenja i zaduživanja oružja.

Zakonom je propisano da samo carinski službenici koji obavljaju poslove suzbijanja krijumčarenja, obaveštajne poslove i poslove unutrašnje kontrole imaju pravo i obavezu da nose oružje i municiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik