Usporio američka privredni rast

Bez autora
Jul 28 2019

Rast američke privrede je posustao u drugom kvartalu, jer su tarife i globalno usporavanje ugrozili domaću ekonomiju, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine SAD.Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Država je porastao za 2,1 odsto u odnosu na rast od 3,1 odsto u prvom kvartalu, što je najslabiji tempo rasta od prvog tromesečja 2017. godine, kada je američki predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost.

Usporio američka privredni rastRast američke privrede je posustao u drugom kvartalu, jer su tarife i globalno usporavanje ugrozili domaću ekonomiju, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine SAD.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Država je porastao za 2,1 odsto u odnosu na rast od 3,1 odsto u prvom kvartalu, što je najslabiji tempo rasta od prvog tromesečja 2017. godine, kada je američki predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost.

Volstrit je predviđao još slabiji rast u periodu april-jun ove godine, od 2 odsto, prenosi CNBC.

Privatna i državna potrošnja potpomogli su rast u navedenom tromesečju, dok je smanjenje poslovnih investicija ograničilo veći rast privrede.

Privatna potrošnja je porasla za 4,5 odsto, što je najbolji rezultat od četvrtog kvartala 2017. godine. Istovremeno, bruto domaće investicije pale su za 5,5 odsto, i to je najgori podatak od četvrtog kvartala 2015.

Najnoviji podaci su, međutim, izgleda otklonili strah od recesije o kojoj se mnogo pričalo među ekonomistima i kreatorima politike u Upravi federalnih rezervi (Fed).

"Priče o recesiji su uvek bile preterane. Ekonomski podaci i dalje ukazuju da ekonomija nije blizu recesije, barem u narednih godinu dana", rekao je Majkl Aron, glavni investicioni strateg kompanije Stejt strit global.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik