Raspisan konkurs za detašmane

Bez autora
Jul 29 2019

Građevinske firme iz RS za sljedeću godinu imaju na raspolaganju 666 dozvola ili detašmana za poslove u Njemačkoj. Najviše dozvola je iz oblasti građevinarstva 208, izolaterstva 124, i 197 dozvola za ostale oblasti.Preduzeća moraju da obavljaju tu djelatnost za koju su prijavljeni, moraju imati najmanje 15 radnika, prikazati referenc listu i prikazati ostvarene prihode u prethodnoj godini. To su osnovni uslovi da bi firma mogla da učestvuje na konkursu, izjavio je za ATV Mile Petrović, Sekratar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS.

Raspisan konkurs za detašmaneGrađevinske firme iz RS za sljedeću godinu imaju na raspolaganju 666 dozvola ili detašmana za poslove u Njemačkoj. Najviše dozvola je iz oblasti građevinarstva 208, izolaterstva 124, i 197 dozvola za ostale oblasti.

“Preduzeća moraju da obavljaju tu djelatnost za koju su prijavljeni, moraju imati najmanje 15 radnika, prikazati referenc listu i prikazati ostvarene prihode u prethodnoj godini. To su osnovni uslovi da bi firma mogla da učestvuje na konkursu”, izjavio je za ATV Mile Petrović, Sekratar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS.

Uslovi su i da firme nemaju zabranu rada u Njemačkoj, kao i da u toj državi imaju registrovano predstavništvo. Moraju izmiriti obaveze prema radnicima za penziono i zdravstveno osiguranje, kao i izmirene obaveze prema komorama po osnovu naknada za korišćenje detašmana. Firma Monting montaža iz Bijeljine, već 20 godina posluje u oblastima mašinske i elektromontaže, preko detašmana u Njemačkoj. Kažu, u prosjeku 60 do 70 radnika bude angažovano na poslovima u Njemačkoj.

“Nemamo druge alternative. To je jedini način da se sad zadrži i sačuva ovaj dio radnika na našem tržištu. Jer ipak ti koji idu preko detašmana imaju sve njemačke uslove i što se tiče plata i svega drugog, čak i bolje nego što imaju u njemačkim firmama”, izjavio je Spasoja Albijanić, direktor privrednog društva Monting montaža d.o.o. Bijeljina.

Ipak, to nije dovoljno za pojedine radnike. Dešava se da, kada dođu u Njemačku preko firme iz Republike Srpske, sa tom ulaznom vizom jednostavno pređu da rade u njemačku firmu. Mnogi se međutim pokaju.

“Naši radnici u određenim slučajevima prelaze i za lošije uslove u Njemačku firmu u nadi da će imati ostvarenu penziju, preko Njemačke. Međutim, vrlo često se dešava situacija da se i da se radnici vrate našim firmama jer ne bude to baš tako kao što se prikazuje”, dodao je Petrović

Za ovu godinu konkurisalo je 28 preduzeća koja su dobila poslove i rade u SR Njemačkoj. Konkurs za sljedeću građevinsku sezonu otvoren je do 8. avgusta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik