Novi investicioni ciklus doprineće privrednom razvoju zemlje

Bez autora
Jul 29 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će oporavljeni i sada već sasvim zdrav državni budžet biti u stanju da finansira novi investicioni ciklus, čija će vrednost verovatno biti veća od 10 milijardi evra.Mali je rekao da je državni budžet u neuporedivo boljem stanju nego pre nekoliko godina, ocenivši da se makroekonomski pokazatelji fiskalne i monetarne politike poboljšavaju iz godine u godinu. Stopa rasta BDP prošle godine iznosila je 4,3 odsto i bila je jedna od 10 najviših u Evropi.

Novi investicioni ciklus doprineće privrednom razvoju zemljeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će oporavljeni i sada već sasvim zdrav državni budžet biti u stanju da finansira novi investicioni ciklus, čija će vrednost verovatno biti veća od 10 milijardi evra.

Mali je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Kurir" rekao da je državni budžet u neuporedivo boljem stanju nego pre nekoliko godina, ocenivši da se makroekonomski pokazatelji fiskalne i monetarne politike poboljšavaju iz godine u godinu.

Stopa rasta BDP prošle godine iznosila je 4,3 odsto i bila je jedna od 10 najviših u Evropi. Srbija se promenila i očekuje se da ove godine stopa rasta bude minimum 3,5 odsto, a sledeće godine opet preko četiri odsto, budući da je napravljena stabilna osnova za zdrave stope rasta u narednom periodu, objasnio je ministar.

Na osnovu toga, kako je precizirao, imamo i smanjenje stope nezaposlenosti, javni dug na nivou 51–52 odsto BDP, inflacija je na priblžno 2,5 odsto, dok treću godinu za redom imamo suficit u budžetu, pa prema tome i prostor za povećanje plata i penzija.

Prema njegovim rečima, svaki dinar ulaganja u infrastrukturu vraća se kao dva dinara rasta BDP, a veliki investicioni ciklus koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić plan obuhvata apsolutno celu Srbiju.

U tom kontekstu, ministar je najavio rekonstrukciju svih lokalnih i regionalnih puteva, potpunu rekonstrukciju železničke infrastrukture, izgradnju nacionalnog stadiona i dve linije metroa.

Mali je, govoreći o budžetu za narednu godinu, istakao da će on biti apsolutno razvojni i da će reflektovati prvu fazu investicionog programa.

Ukoliko pametno sklopimo sve investicije, način njihovog finansiranja i projekte završimo na vreme, stopa rasta BDP bi mogla da bude mnogo veća od pomenutih četiri odsto, što znači više novca u budžetu i veću mogućnost za povećanje plata i penzija, naglasio je on.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan stranim investicijama koje su u prethodnih godinu dana došle u Srbiju, rekao da smo prošle godine imali 3,5 milijardi stranih investicija, a da u prvih pet meseci ove godine imamo 17 odsto više nego za isti period 2018. godine.

On je ukazao na važnost nastavljanja politike mira, budući da je to ono od čega Srbija ima i veliku ekonomsku korist, a radi se na tome da se ove godine privuče još više starnih investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik