Da li je na pomolu svetska kriza na tržištu automobila?

Bez autora
Jul 30 2019

U prvoj polovini ove godine u svetu je prodato 7,1 odsto manje automobila nego u istom periodu prošle godine, a u Evropi je taj procenat iznosio 3,1 odsto. Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabeležen jedino u Brazilu.U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, ali najgore je u Kini u kojoj je ove godine prodato čak 14% manje automobila. Konkretno, u Kini je prodato čak 1,6 milona manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu poslednjih godina očekujući nezaustavljiv nastavak rasta prodaje.

Da li je na pomolu svetska kriza na tržištu automobila?U prvoj polovini ove godine u svetu je prodato 7,1 odsto manje automobila nego u istom periodu prošle godine, a u Evropi je taj procenat iznosio 3,1 odsto.

Prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, a rast je zabeležen jedino u Brazilu.

Kako prenosi portal 24sata, U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, ali najgore je u Kini u kojoj je ove godine prodato čak 14% manje automobila.

Konkretno, u Kini je prodato čak 1,6 milona manje automobila, što bi moglo izazvati velike probleme za gotovo sve proizvođače koji su mnogo investirali u Kinu poslednjih godina očekujući nezaustavljiv nastavak rasta prodaje.

Još jedna loša vest je veliki pad u Indiji (10,3%), jer upravo je Indija pored Kine okosnica rasta svetske automobilske industrije.

Smanjena je i potražnja za automobilima i u SAD, Rusiji, Japanu i drugim zemljama. U Evropi su zabeleženi osetni padovi na tržištu, a najviše u Skandinaviji. Veliki rast beleže jedino Litvanija i Rumunija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik