Recesija (verovatno) dolazi

Bez autora
Jul 30 2019

Poslednjih dana u mnogim državama su saopšteni podaci o usporavanju privrednog rasta, a brojni ekonomisti tim povodom upozoravaju na rizike od recesije. Ekonomski stručnjaci su ipak, kako piše "Njujork Tajms", veoma loši u predviđanju recesije, naročito nekoliko meseci ranije. Zapravo, navodi list, veoma je moguće (nažalost) da je ona već počela, a da mi toga nismo ni svesni. "Njujork Tajms" navodi nekoliko pokazatelja koji su kroz istoriju bili najveći "alarm" za recesiju. Kako objašnjavaju, stopa nezaposlenosti je veoma dobar pokazatelj recesije, ali samo prateći brzinu njene promene. Naime, kada stopa nezaposlenosti raste veoma brzo, skoro je sigurno da je recesija na putu ili je već stigla. Čak i male promene su veoma značajne, jer kako tvrde, stopa nezaposlenosti gotovo uvek potiče iz recesije, a retko se uvećava bez nje.

Recesija (verovatno) dolaziPoslednjih dana u mnogim državama su saopšteni podaci o usporavanju privrednog rasta, a brojni ekonomisti tim povodom upozoravaju na rizike od recesije.

Ekonomski stručnjaci su ipak, kako piše "Njujork Tajms", veoma loši u predviđanju recesije, naročito nekoliko meseci ranije. Zapravo, navodi list, veoma je moguće (nažalost) da je ona već počela, a da mi toga nismo ni svesni.

"Njujork Tajms" navodi nekoliko pokazatelja koji su kroz istoriju bili najveći "alarm" za recesiju:

Stopa nezaposlenosti

Kako objašnjavaju, stopa nezaposlenosti je veoma dobar pokazatelj recesije, ali samo prateći brzinu njene promene. Naime, kada stopa nezaposlenosti raste veoma brzo, skoro je sigurno da je recesija na putu ili je već stigla.

Čak i male promene su veoma značajne, jer kako tvrde, stopa nezaposlenosti gotovo uvek potiče iz recesije, a retko se uvećava bez nje.

Kriva prinosa

Kriva prinosa je manji pokazatelj, ali je uvek bila među predskazateljima recesije. Osnove su jasne, kriva u suštini pokazuje razliku između kamatne stope na kratkoročne i dugoročne državne obveznice. Kada dugoročne kamatne stope padnu ispod kratkoročnih, kaže se da je kriva prinosa "obrnuta".

Kriva prinosa je ustvari mera poverenja koje investitori imaju u ekonomiju. U normalnim vremenima, oni traže veću kamatnu stopu u zamenu za vezivanje svog novca na duže periode. Kada su "nervozni" spremni su da prihvate niže cene u zamenu za sigurnost.

Osećaj potrošača

Potrošači su ti koji upravljaju ekonomijom, sada više nego ikada. Poprilično je nemoguće da ekonomija nastavi da raste, ako građani drže svoje novčanike "zatvorenim". Problem je u tome što do trenutka kada se trošenje uspori, recesija je verovatno već prisutna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik