Nivo problematičnih kredita pao u maju

Bez autora
Jul 30 2019

Poverenje u ekonomske i političke izglede rasta Srbije jača, iza nas je još jedna uspešna godina, a sudeći prema dosadašnjim kretanjima takva će biti i 2019. godina, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Guverner je, na sednici skupštinskog Odbora za finansije na kojoj su analizirani rezultati rada NBS, istakla da je neto dobitak privrede Srbije u prošloj godini iznosio 500 milijardi dinara, što je za 126 milijardi dinara više nego 2017, te da profitabilnost privrede od 2015. raste u kontinuitetu. Tabaković je rekla da je profitabilnost, počev od mikro pa do velikih preduzeća, bila u pozitivnoj zoni, uz povoljne trendove zapošljavanja i rast kredita. Kako je navela, u 2018. odobreno je više od 240 milijardi dinara novih investicionih kredita što je do sada najveći nivo. Stambeno kreditiranje je, kaže, u poslednje dve godine takođe na visokom nivou.

Nivo problematičnih kredita pao u majuPoverenje u ekonomske i političke izglede rasta Srbije jača, iza nas je još jedna uspešna godina, a sudeći prema dosadašnjim kretanjima takva će biti i 2019. godina, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Guverner je, na sednici skupštinskog Odbora za finansije na kojoj su analizirani rezultati rada NBS, istakla da je neto dobitak privrede Srbije u prošloj godini iznosio 500 milijardi dinara, što je za 126 milijardi dinara više nego 2017, te da profitabilnost privrede od 2015. raste u kontinuitetu.

Tabaković je rekla da je profitabilnost, počev od mikro pa do velikih preduzeća, bila u pozitivnoj zoni, uz povoljne trendove zapošljavanja i rast kredita. Kako je navela, u 2018. odobreno je više od 240 milijardi dinara novih investicionih kredita što je do sada najveći nivo. Stambeno kreditiranje je, kaže, u poslednje dve godine takođe na visokom nivou.

"To sve govori da je rast kreditne aktivnosti bio jedan od faktora privrednog rasta. Očuvali smo stabilnost finansijskog sektora. Bankarski sektor je i u 2018. bio likvidan, adekvatno kapitalizovan i otporan na rizike iz okruženja. Nastavili smo da rešavamo i pitanje problematičnih kredita (NPL)", istakla je Tabaković.

Od početka primene Strategije NBS za smanjenje NPL-ova, njihov nivo je, prema njenim rečima, pao za 70 odsto i imao je lani udeo u ukupnim plasmanima od 5,7 odsto, a u maju ove godine taj udeo je dodatno smanjen na 5,4 procenta.

Tabaković je naglasila da je NBS u 2018. ispunila svoje zakonske obaveze - očuvala i cenovnu i finansijsku stabilnost, kao i da je bila podrška Vladi na planu inovacija koje omogućavaju da se u Srbiji lakše i brže posluje.

"Rezulate ostvarujemo u koordinaciji sa drugim politikama vlade, jer samo tako mogu da se postignu efekti na planu stabilnosti, rasta investicija, izvoza, zaposlenosti i zarada, a sve radi lakšeg i sigurnijeg poslovanja i boljeg života građana Srbije", poručila je guverner.

Istakla je da je inflacija šestu godinu zadržana na niskom i stabilnom nivou, i da je u proseku iznosila dva odsto godišnje. "Bili smo jedan od ključnih faktora veće predvidljivosti uslova poslovanja. Doprineli smo da se poboljša naša pozicija na svetskim listama konkurentnosti", navela je Tabaković i dodala da poverenje u mere NBS imaju i građani Srbije i međunarodne rejting agencije.

Premija rizika Srbije, kao odraz percepcije investitora u pogledu stabilnosti zemlje, kaže, smanjenja prošle godine za 30 baznih poena. "Premija rizika Srbije je među najnižima u regionu. To je konkretna potvrda da su tržišni učesnici prepoznali da smo ekonomiju Srbije transformisali i učinili stabilnom. U julu ove godine premija rizika Srbije snižena je dodatno, na najniži nivo od kad se prati, i iznosila 22. jula 60 baznih poena", rekla je Tabaković.

Guverner je ponovila i ovom prilikom da su usidravanje inflacije i uređene finansije u osnovi monetarne politike NBS.

Navodeći da je referentna kamatna stopa smanjena za ukupno devet procentnih poena, što je njen najniži nivo u režimu ciljane inflacije, Tabaković je ukazala da je to rezultiralo padom troškova servisiranja postojećih i novih kredita, budući da su kamate na dinarske kredite građanima sada dva puta niže, a sektoru privrede čak za tri puta niže.

Naglasila je i uspešnu emisiju desetogodišnje evroobeveznice od milijardu evra po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, za kojom je tražnja šest puta premašila planirani iznos.

Guverner je posebno aprostrofirala povećanje deviznih rezervi NBS. "Krajem juna ove godine bruto devizne rezerve iznosile su 12,1 milijardi evra, a neto 10,1 milijardi evra, što je njihov najviši nivo od kada se prati stanje", precizirala je ona.

Takođe je navela da je srezano učešće javnog duga u BDP-u na oko 50 odsto, pri čemu je u junu ove godine udeo dolarskog duga smanjen sa nivoa od jedne trećine na jednu petinu ukupnog javnog duga. "Nastavljamo da jačamo poverenje u dinar i to najviše tamo gde se ono najteže stiče, kod građana", rekla je Tabaković, ilustrujući to podatkom da je dinarska štednja danas četiri puta veća nego na kraju 2012. i da je u junu ove godine premašila 70 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik