Kao da je od zlata: Paradajz papreno skup na pijacama širom Srbije

Bez autora
Jul 30 2019

Uobičajeno je da cene tokom leta padaju, ali povrće je proteklih dana sve skuplje. Za kilogram paradajza na nekim beogradskim pijacama traži se i 250 dinara. Piroćanci umesto 80 dinara, crvene plodove plaćaju i do 170 dinara. Cena paprika nikako da se spusti ispod 150 dinara, a u Novom Sadu dostiže i 250 dinara. Sve to posledica je znatno manjeg roda povrća. Prinosi su zbog loših vremenskih uslova u pojedinim delovima Srbije - prepolovljeni. U Leskovcu, tradicionalno povrtarskom kraju, kilogram paradjza se na Kvantaškoj pijaci može se kupiti po ceni od 110 do 120 dinara, dok kilogram paprike košta 70 do 75 dinara. Povrtari ističu da je to realna cena u odnosu ponude i potražnje. Robe je manje na tržištu što je posledica loših vremenskih prilika, odnosno otežanih uslova proizvodnje. Prinosi paradajza na otvorenom su prepolovljeni, dok su u zaštićenim uslovima pod plastenicima uglavnom manji za 10 do 20 odsto.

Kao da je od zlata: Paradajz papreno skup na pijacama širom SrbijeUobičajeno je da cene tokom leta padaju, ali povrće je proteklih dana sve skuplje. Za kilogram paradajza na nekim beogradskim pijacama traži se i 250 dinara.

Piroćanci umesto 80 dinara, crvene plodove plaćaju i do 170 dinara.

Cena paprika nikako da se spusti ispod 150 dinara, a u Novom Sadu dostiže i 250 dinara.

Sve to posledica je znatno manjeg roda povrća. Prinosi su zbog loših vremenskih uslova u pojedinim delovima Srbije - prepolovljeni.

U Leskovcu, tradicionalno povrtarskom kraju, kilogram paradjza se na Kvantaškoj pijaci može se kupiti po ceni od 110 do 120 dinara, dok kilogram paprike košta 70 do 75 dinara.

Povrtari ističu da je to realna cena u odnosu ponude i potražnje.

Robe je manje na tržištu što je posledica loših vremenskih prilika, odnosno otežanih uslova proizvodnje. Prinosi paradajza na otvorenom su prepolovljeni, dok su u zaštićenim uslovima pod plastenicima uglavnom manji za 10 do 20 odsto.

"Česte promene vremena, mnogo kišnih dana, bilo je i bolesti. Ostali smo bar bez polovine očekivanog prinosa. Nije bilo lako održati ovogodišnju proizvodnju, pa je logično da je cena paradajza takva kakva je", kaže Marko Nikolić, jedan od vlasotinačkih proizvođača na leskovačkoj Kvantaškoj pijaci.

Povrtari u Leskovcu negiraju spekulacije da ovdašnja roba odlazi u izvoz, pa da zbog toga cena na domaćem tržištu raste.

"Verujte da robe nema dovoljno ni za domaće tržište, a cene koje postižemo kod nas nisu prihvatljive ni za izvoznike jer tu robu, naravno jeftiniju, mogu da nađu na drugom mestu", kaže Boban Ilić, povrtar iz Donjeg Krajinca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik