Hrvatska među EU zemljama s najvećim padom nezaposlenosti

Bez autora
Aug 01 2019

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u lipnju je iznosila 6,3 posto, kao i u mjesecu ranije te ostala na najnižim razinama otkako je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000. U lipnju prošle godine stopa nezaposlenosti u EU28 bila je 6,8 posto, pokazalo je najnovije izvješće. Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je stopa nezaposlenosti u lipnju zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijedi Njemačka s 3,1 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 7,1 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranim podacima Eurostata.

Hrvatska među EU zemljama s najvećim padom nezaposlenostiNa razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), u lipnju je iznosila 6,3 posto, kao i u mjesecu ranije te ostala na najnižim razinama otkako je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000.

U lipnju prošle godine stopa nezaposlenosti u EU28 bila je 6,8 posto, pokazalo je najnovije izvješće.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najniža je stopa nezaposlenosti u lipnju zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijedi Njemačka s 3,1 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u lipnju iznosila 7,1 posto, kao i u mjesecu ranije, prema revidiranim podacima Eurostata.

Bez posla je u Hrvatskoj u lipnju prema podacima Eurostata bilo 127 tisuća građana, kao i u svibnju, odnosno 29 tisuća manje nego u prošlogodišnjem lipnju. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti na godišnjoj razini smanjenja za 1,5 postotnih bodova.

Uz Hrvatsku među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti su Grčka, za 2,2 postotna boda, Cipar za 1,8 postotnih bodova, Irska za 1,4 postotna bod,a te Slovačka za 1,3 postotna boda.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 17,6 posto u travnju. Slijedi Španjolska s 14 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik