Sve kraće liste nezaposlene djece poginulih boraca

Bez autora
Aug 01 2019

U Srpskoj su bez posla još 1.882 člana porodica poginulih boraca, a taj broj uskoro će biti smanjen za skoro 200 zahvaljujući akcionim programima koji sprovodi Zavod za zapošljavanje RS. U Zavodu za zapošljavanje ističu da je na kraju juna na evidenciji od ukupnog broja nezaposlenih članova porodica porodica palih boraca sa fakultetskom diplomom bilo njih 368. Dodali su da će lista nezaposlenih članova porodica poginulih boraca uskoro biti dosta kraća, jer je Upravni odbor Zavoda sredinom jula odobrio 1,66 miliona KM za zapošljavanje 194 djece palih boraca. Kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida “Zajedno do posla” u ovoj godini 74 djece poginulih boraca dobiće ukupno 592.000 KM za samozapošljavanje, dok će u sklopu programa zapošljavanja pripravnika sa fakultetskom diplomom biti zaposleno 120 djece poginulih boraca za šta će biti izdvojeno 1,07 miliona maraka, kazali su u Zavodu za zapošljavanje.

Sve kraće liste nezaposlene djece poginulih boracaU Srpskoj su bez posla još 1.882 člana porodica poginulih boraca, a taj broj uskoro će biti smanjen za skoro 200 zahvaljujući akcionim programima koji sprovodi Zavod za zapošljavanje RS.

U Zavodu za zapošljavanje ističu da je na kraju juna na evidenciji od ukupnog broja nezaposlenih članova porodica porodica palih boraca sa fakultetskom diplomom bilo njih 368.

Dodali su da će lista nezaposlenih članova porodica poginulih boraca uskoro biti dosta kraća, jer je Upravni odbor Zavoda sredinom jula odobrio 1,66 miliona KM za zapošljavanje 194 djece palih boraca.

- Kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida “Zajedno do posla” u ovoj godini 74 djece poginulih boraca dobiće ukupno 592.000 KM za samozapošljavanje, dok će u sklopu programa zapošljavanja pripravnika sa fakultetskom diplomom biti zaposleno 120 djece poginulih boraca za šta će biti izdvojeno 1,07 miliona maraka - kazali su u Zavodu za zapošljavanje.

Istakli su da je od 2011. do 2018. godine po projektima zapošljavanja posao dobilo 1.840 djece poginulih boraca, te da je za te namjene ukupno izdvojeno 12,6 miliona KM.

- Takođe kroz projekte samozapošljavanja od 2012. do 2018. godine novac za pokretanje vlastitog biznisa dobilo je 954 djece palih boraca, a u tu svrhu izdvojeno je 7,3 miliona maraka - dodali su u Zavodu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da je stvarni broj nezaposlenih članova porodica poginulih boraca manji nego što pokazuju evidencije Zavoda, te da se kreće malo iznad 1.000.

- Na evidenciji Zavoda su i oni koji rade ali su na birou zbog zdravstvenog osiguranja, tako da je broj nezaposlenih sigurno manji. To znamo na osnovu anketa koje smo radili, ali i po njihovom dolasku u naše kancelarije. Među nezaposlenima ima i onih koji biraju posao, žele i traže samo zaposlenje u javnoj upravi - kazao je Mitrović.

On ističe da je Republika Srpska dosta uradila kada je riječ o zapošljavanju djece palih boraca, ali da je ipak trebalo više, u smislu davanja prioriteta.

- Veća prednost je ekonomski, ali i moralno, bila nužna. U javnim institucijama donekle i ima prednosti, ali u privatnom sektoru to zavisi samo od dobre volje poslodavca - zaključio je Mitrović.

Jedna od nezaposlenih je Renata Milić iz Laktaša koja je prije šest godina diplomirana na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

- Kucala sam na mnoga vrata, obraćala se boračkim organizacijama i opštinskim odjeljenjima zaduženim za ta pitanja ali ništa. Moj otac je svojim životom obezbijedio budućnost građanima RS i smatram da je zbog toga država dužna da meni obezbijedi posao - kazala je Milićeva.

Smanjenje

Nedeljko Mitrović kaže da će broj nezaposlene djece poginulih boraca biti značajno smanjen poslije 2020. godine.

- U srednjim školama već odavno nema djece palih boraca, a na fakultetima ih ima još oko 200  - kazao je Mitrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik