Ekonomija evrozone posrće zbog krize u industriji

Bez autora
Aug 05 2019

Nagli pad u nemačkom industrijskom sektoru uveliko pogađa ekonomiju 19-člane evrozone, koja je blizu suočavanja sa padom celokupne ekonomske aktivnosti, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.U svojoj mesečnoj analizi sektora proizvodnje i usluga, kompanija za finansijske podatke IHS Markit je navela da je indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu pao na 51,5 poena u julu sa junskog nivoa od 52,2 poena, približivši se pragu od 50 poena koji razdvaja pad od rasta proizvodne aktivnosti.

Ekonomija evrozone posrće zbog KRIZE u industrijiNagli pad u nemačkom industrijskom sektoru uveliko pogađa ekonomiju 19-člane evrozone, koja je blizu suočavanja sa padom celokupne ekonomske aktivnosti, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

U svojoj mesečnoj analizi sektora proizvodnje i usluga, kompanija za finansijske podatke IHS Markit je navela da je indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu pao na 51,5 poena u julu sa junskog nivoa od 52,2 poena, približivši se pragu od 50 poena koji razdvaja pad od rasta proizvodne aktivnosti, prenosi agencija AP.

Međutim, indeks je zamaskirao razlike koje postoje između sektora, s obzirom na činjenicu da sektor usluga i dalje beleži solidan rast, dok fabrički sektor beleži ubrzani pad proizvodnje.

"Zabrinutost zbog trgovinskog rata, usporavanje ekonomskog rasta, pad tražnje za poslovnom opremom, pad prodaje automobila i geopolitička zabrinutost povodom Bregzita, na čelu su liste nedaća koje obaraju fabričku proizvodnju najbržim tempom u više od šest godina'', ocenio je glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson.

Nemačka beleži posebno loše rezultate, budući da je njen privredni rast trenutno na najnižem nivou u više od šest godina, prema procenama IHS Markita.

PMI Nemačke "skliznuo" je na 50,9 poena, pošto je porgošanje situacije u proizvodnom sektoru gotovo u potpunosti neutralisalo snažan rast u sektoru usluga.

Ukupna stopa kvartalnog privrednog rasta evrozone je, prema rečima Vilijamsona, usporila na samo 0,1 odsto.

Podaci objavljeni prošle nedelje pokazali su da se privredni rast evrozone u drugom kvartalu prepolovio na 0,2 odsto, što je dodatno podgrejalo očekivanja da će Evropska centralna banka “ubrizgati” još jednu dozu podsticaja u ekonomiju na svom sledećem sastanku 12. septembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik