Borovnica na putu da postane brend Crne Trave

Bez autora
Aug 06 2019

U Crnoj Travi na dvadesetak hektara prostiru se zasadi domaćih borovnica. Zahvaljujući pomoći opštine, plantaža je sve više a u pripremi je i plan za zaštitu divljih borovnica. Plantaža do plantaže na 1.200 metara nadmorske visine u selu Darkovcu. Berbu domaćih borovnica ovih dana povremeno ometa kiša. S jednog žbuna može da se ubere četiri kilograma. Đikići očekuju oko dve tone roda. Planiram da u toku jeseni to proširimo, da zasadim još 250 sadnica. Mislim da se to isplati, ističe Slaviša Đikić, proizvođač iz Darkovca. Svi imaju sisteme kap po kap, pojedini i protivgradne mreže.To je spas i od čvoraka koji se, kada ne rode divlje trešnje, slade borovnicama. Proizvođači su zadovoljni kvalitetom i prinosima ali ne i cenom. Trenutno se kilogram plaća 350 dinara, sto dinara manje nego prošle godine.

Borovnica na putu da postane brend Crne TraveU Crnoj Travi na dvadesetak hektara prostiru se zasadi domaćih borovnica. Zahvaljujući pomoći opštine, plantaža je sve više a u pripremi je i plan za zaštitu divljih borovnica.

Plantaža do plantaže na 1.200 metara nadmorske visine u selu Darkovcu. Berbu domaćih borovnica ovih dana povremeno ometa kiša. S jednog žbuna može da se ubere četiri kilograma. Đikići očekuju oko dve tone roda.

"Planiram da u toku jeseni to proširimo, da zasadim još 250 sadnica. Mislim da se to isplati", ističe Slaviša Đikić, proizvođač iz Darkovca.

Svi imaju sisteme kap po kap, pojedini i protivgradne mreže.To je spas i od čvoraka koji se, kada ne rode divlje trešnje, slade borovnicama. Proizvođači su zadovoljni kvalitetom i prinosima ali ne i cenom. Trenutno se kilogram plaća 350 dinara, sto dinara manje nego prošle godine.

"Nama problem stvara najviše tržište, zato što daleko vučemo robu. U Smederevo vozimo", ističe Stanko Nikolić, proizvođač iz Darkovca.

"Jako je zahtevan posao znači. U toku godine, šest meseci provodimo na plantaži", dodaje Slobodanka Kostić.
Pre pet godina opština Crna Trava podelila je 14.000 sadnica. Sada ih je trostuko više na 26 plantaža. Za podsticaje u voćarstvu iz budžeta se izdvaja tri miliona dinara.

"Za nabavku sadnog materijala, sistema za navodnjavanje,protivgradne zaštite, žičane ograde", objašnjava Veselin Jovašević, savetnik za poljoprivredu opštine Crna Trava.

Manifestacija u čast borovnici 

Uz domaću na 1.000 hektara u Crnoj Travi, prostire se i divlja borovnica, koja se nekontrolisano bere ali i uništava.
"U budžetu opštine smo predvideli takođe da ćemo do naredne godine uraditi akcioni plan za zaštitu životne sredine gde ćemo obezbediti i rendžere. Jedino na taj način borovnica može da se sačuva", kaže Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Borovnici u čast i manifestacija. Da se probaju, ali i napune kese sokovima i džemovima od crnih plodova.

"Na Vlasinskom jezeru prodajemo i po porudžbini šaljemo", ističe  Gordana Vojinović iz Zlatanca.

Cilj je da borovnica postane brend Crne Trave. Zato i razmišljaju o otvaranju još jednog pogona za proizvodnju organske hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik