Paradajz od 50 do 190 dinara

Bez autora
Aug 07 2019

Redovi ispred "Lidla" kao kada je bilo otvaranje. Razlog je što je ovaj trgovinski lanac od ponedeljka ponudio paradajz za 79 dinara po kilogramu, i to posle nedelje u kojoj je ova omiljena namirnica prodavana po rekordno visokoj ceni od čak 250 dinara. Kupci su se tiskali oko gajbica i trudili se da pazare što više novog srpskog "crvenog zlata". U ovoj kompaniji nisu mogli da nam kažu koliku su količinu paradajza prodali tokom ponedeljka, pravdajući se poslovnom tajnom. Drugi maloprodajni lanci nisu ni pokušali da odgovore na ovu akciju, pa su cene ovog povrća držali na, nažalost, ovog leta uobičajenom nivou - od 170 do 190 dinara. Ipak, paradajz je na beogradskim pijacama ovih dana postao pristupačniji, ali nije ni blizu uobičajenog nivoa, kada nam stiže ovo sezonsko povrće.

Paradajz od 50 do 190 dinaraRedovi ispred "Lidla" kao kada je bilo otvaranje. Razlog je što je ovaj trgovinski lanac od ponedeljka ponudio paradajz za 79 dinara po kilogramu, i to posle nedelje u kojoj je ova omiljena namirnica prodavana po rekordno visokoj ceni od čak 250 dinara.

Kupci su se tiskali oko gajbica i trudili se da pazare što više novog srpskog "crvenog zlata".

U ovoj kompaniji nisu mogli da nam kažu koliku su količinu paradajza prodali tokom ponedeljka, pravdajući se poslovnom tajnom. Drugi maloprodajni lanci nisu ni pokušali da odgovore na ovu akciju, pa su cene ovog povrća držali na, nažalost, ovog leta uobičajenom nivou - od 170 do 190 dinara.

Ipak, paradajz je na beogradskim pijacama ovih dana postao pristupačniji, ali nije ni blizu uobičajenog nivoa, kada nam stiže ovo sezonsko povrće. Iako su u nedelju na većini prestoničkih pijaca za kvalitetne plodove bili istaknuti cenovnici na kojima je pisalo 200 dinara za kilogram, već u ponedeljak se moglo pazariti povoljnije. Na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu u ponedeljak je moglo da se kupi paradajz po ceni od 50 dinara, za onaj malo lošijeg izgleda i kvaliteta, do 190 dinara, za prvoklasnu robu.

Građani koji do ove godine nisu ni pitali pošto je paradajz, sada ga kupuju na komad i glasno negoduju. Nažalost, za ovakvo stanje krive su prolećne poplave, koje su desetkovale ovogodišnji rod.

U pomenutim maloprodajnim objektima trgovinskih lanaca slično je kao na pijacama. Kilogram se u "Idei" nudi za 159 dinara, u "Aromi" za 189,99, dok u "Maksiju" košta 179,99.

- Cena se kreće od 130 do 180 dinara, i visoka je za ovo doba godine. Prodaja slabo ide, jer najviše pazare penzioneri, kojima ovaj iznos ne odgovara - rekao nam je Dobrivoje Jović, prodavac sa Bajlonijeve pijace, koji svoje proizvode dovozi iz Lebana. - Nama se najviše isplati otkup na veliko. Otkupna cena je od 50 do 60 dinara, ali prodamo i po nekoliko tona, pa taman možemo da se podmirimo.

Kupci, kada vide ponudu paradajza od 130 dinara, još uvek prevrću očima, jer bi realna cena za ovo doba godine trebalo da bude 70 dinara. Kako su nam trgovci ponovili, visoka cena paradajza uslovljena je lošim prinosom usled vremenskih prilika koje nisu bile povoljne.

Paradajz na srpskim pijacama je skup zato što ponuda i potražnja ove godine nisu u najboljem skladu.

U Novom Sadu, ponuda paradajza je malo povoljnija nego u Beogradu, pa je za kilogram crvenog povrća potrebno izdvojiti od 100 do 150 dinara. U Kragujevcu, kilogram paradajza ne premašuje 120 dinara.

Paprike do 150

Bakaluk očigledno ovog leta ne može da se pazari po bagatelnim cenama. I treće omiljeno povrće - paprike, nedostupne su većini građana. Njihova cena se kreće od 100, za one lošijeg kvaliteta, pa do 200 dinara, koliko treba izdvojiti za plodove koji izgledaju kao na slici.

I krastavci skupi

Nema paradajz ekskluzivno pravo skupoće na našim tezgama i rafovima. I krastavci, koji obično u ovo doba godine mogu izuzetno povoljno da se pazare, u ponedeljak su koštali od 84 do 150 dinara. Trgovci kažu da je razlog ovako visoke cene to što je prvi rod već rasprodat, a novi još nije stigao u prodaju. Dodatni problem su i u ovom slučaju napravile su poplave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik