Končarovo rješenje za tajvansku energetiku

Bez autora
Aug 11 2019

Tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport na Tajvan je isporučila integracijsku platformu PROZA NET. Riječ je o hrvatskom rješenju sustava upravljanja koje je namijenjeno za pilot-projekt 'Integracija obnovljivih izvora korištenjem IEC 61850 komunikacijskog protokola.' Radi se o projektu u području naprednih, odnosno pametnih energetskih mreža koji financira tajvanska elektroenergetska tvrtka TPC u suradnji s Tajvanskim energetskim razvojnim institutom. Integracijsku platformu PROZA NET prepoznala je znanstvena i inženjerska zajednica na Dalekom istoku jer je riječ o suvremenoj platformi s certifikatom za usklađenost s međunarodno priznatim industrijskim standardom za kibernetičku sigurnost i certifikatom za razmjenu podataka višehijerarhijske arhitekture naprednih mreža.

Končarovo rješenje za tajvansku energetikuTvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET) na Tajvan je isporučila integracijsku platformu PROZA NET.

Riječ je o hrvatskom rješenju sustava upravljanja koje je namijenjeno za pilot-projekt 'Integracija obnovljivih izvora korištenjem IEC 61850 komunikacijskog protokola.' Radi se o projektu u području naprednih, odnosno pametnih energetskih mreža koji financira tajvanska elektroenergetska tvrtka TPC u suradnji s Tajvanskim energetskim razvojnim institutom (TPRI).

Integracijsku platformu PROZA NET prepoznala je znanstvena i inženjerska zajednica na Dalekom istoku jer je riječ o suvremenoj platformi s certifikatom za usklađenost s međunarodno priznatim industrijskim standardom za kibernetičku sigurnost (IEC 62 443) i certifikatom za razmjenu podataka višehijerarhijske arhitekture naprednih mreža (IEC 61 850). Pri tome TPRI provodi projekte koji moraju omogućiti tajvanskoj elektroenergetskoj mreži uključivanje 20% proizvodnje iz obnovljivih izvora do 2025. godine.

Naime, Tajvan je otok i u energetskom smislu, a potrebe za električnom energijom danas se ponajviše pokrivaju iz četiri nuklearne elektrane koje bi se uskoro trebale staviti izvan pogona, što je i razlog velikog broja ulaganja u obnovljive izvore i njihovo uključivanje u elektroenergetski sustav.

Spomenuti pilot-projekt osniva se upravo na platformi PROZA NET koja omogućava uključivanje raznih distribuiranih proizvođača električne energije i njihovo povezivanje u centralni sustav primjenom IEC 61 850.

No, osim isporuke licence za PROZA NET, projekt je uključivao i daljinsku obuku sistemskih inženjera TPRI-ja i TPC-a, što je još jedan značajan uspjeh hrvatskog izvoza na Daleki istok, objavio je Končar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik