Sezonci dnevno “uberu” 50 KM

Bez autora
Aug 11 2019

Masovni odlasci radne snage iz Republike Srpske u inostranstvo odrazili su se i na poljoprivredu, pa su voćari i povrtari u pojedinim krajevima dnevnice berača podigli na 50 maraka, kako ovogodišnji rod, koji je nevrijeme prepolovilo, ne bi ostao na grani ili njivi. Da su poljoprivrednici odriješili kesu potvrđuje i Darko Milošević iz Ugljevika, koji na površini od četiri hektara uzgaja šljive. Berba je u punom jeku i da bismo sve poslove obavili na vrijeme angažovali smo 30 berača. To je nešto manje nego lani jer je i rod manji. Osim toga, i radne snage manjka. Problem odlaska radnika ni nas nije zaobišao, pa su mnogi koji su kod nas radili godinama otišli u inostranstvo, zbog čega smo onima koji beru šljive povećali dnevnice sa dosadašnjih 40 na 50 maraka, rekao je Milošević.

Sezonci dnevno “uberu” 50 KMMasovni odlasci radne snage iz Republike Srpske u inostranstvo odrazili su se i na poljoprivredu, pa su voćari i povrtari u pojedinim krajevima dnevnice berača podigli na 50 maraka, kako ovogodišnji rod, koji je nevrijeme prepolovilo, ne bi ostao na grani ili njivi.

Da su poljoprivrednici odriješili kesu potvrđuje i Darko Milošević iz Ugljevika, koji na površini od četiri hektara uzgaja šljive.

- Berba je u punom jeku i da bismo sve poslove obavili na vrijeme angažovali smo 30 berača. To je nešto manje nego lani jer je i rod manji. Osim toga, i radne snage manjka. Problem odlaska radnika ni nas nije zaobišao, pa su mnogi koji su kod nas radili godinama otišli u inostranstvo, zbog čega smo onima koji beru šljive povećali dnevnice sa dosadašnjih 40 na 50 maraka - rekao je Milošević.

Dodao je da sezoncima koji dolaze iz okolnih opština plaćaju i prevoz, dok radnici sami snose troškove hrane.

Da obezbijede radnu snagu muku muče i povrtari u Semberiji jer su, kažu, mladi otišli preko grane, a stariji, iako bi htjeli da rade, ne mogu.

- Problem nedostatka radne snage je ove godine najizraženiji. Sezonci se traže kao suvo zlato, ali, nažalost, jedva uspijemo troje-četvoro pronaći. Dnevnice su povećane i kreću se između 45 i 50 maraka, ali džaba kada nema ko da radi - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić i dodao da će, ukoliko takav trend bude nastavljen, biti prinuđeni da plodove mukotrpnog rada ostavljaju na njivama.

Podsjetio je da su proteklih godina dnevnice u Semberiji iznosile između 25 i 30 maraka.

Dnevnice sezonaca koji rade na plantažama u Potkozarju kreću se između 40 i 50 maraka, u zavisnosti da li gazde radnicima plaćaju obrok, prevoz i smještaj.

- Prinos voća je podbacio za više od 40 odsto ove godine. Mraz je učinio svoje, tako da u nekim krajevima pod Kozarom berbe neće ni biti - rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Osim što je rod podbacio, dodao je on, i ono plodova što ima na granama nema ko da bere.

- Dolaze nam radnici i iz Hercegovine. Obezbjeđujemo im smještaj i obrok i plaćamo 40 maraka dnevnicu. Pojedini izdvajaju i desetak maraka više za sezonce - dodao je Dojčinović.

Voćarstvo

Najviše sezonskih radnika godinama se angažuje u voćarstvu.

- Kada je godina rodna sezonci na području Gradiške u sezoni su mogli da zarade ukupno oko 1,5 milion maraka - rekao Dragoja Dojčinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik