Na Kosmet isporučeno manje robe za 280 miliona evra

Bez autora
Aug 11 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je od uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije u novembru prošle godine isporučeno manje robe na Kosmet u vrednosti od 280,8 miliona evra.Ljajić je objasnio da to znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra, što je ogromna šteta u finansijskom smislu. On je objasnio da se procenjuje kolika će šteta biti u pogledu rasta BDP-a, naglasivši da bi najgori scenario, koji se verovatno neće dogoditi, bio da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena.

Na Kosmet isporučeno manje robe za 280 miliona evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je od uvođenja taksi Prištine na robu iz centralne Srbije u novembru prošle godine isporučeno manje robe na Kosmet u vrednosti od 280,8 miliona evra.

Ljajić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da to znači da dnevno manje šaljemo robu na Kosovo za 1.075.000 evra, što je ogromna šteta u finansijskom smislu.

On je objasnio da se procenjuje kolika će šteta biti u pogledu rasta BDP-a, naglasivši da bi najgori scenario, koji se verovatno neće dogoditi, bio da bi to moglo da utiče sa 0,8 procentnih poena.

Prema njegovim rečima, to bi značilo da niko od privrednika koji izvozi robu na Kosovo ne nađe neka alternativna tržišta, što je malo verovatno.

Ljajić je ocenio da samo dva faktora realno mogu da utiču na ukidanje taksi, a to su SAD i Evropska unija, dok je Cefta u rešavanju tog problema nemoćna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik