U Sarajevu zapošljavaju bez kontrole

Bez autora
Aug 14 2019

U ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH na kraju juna radilo je 3.857 službenika, što je za nekoliko desetina više nego na početku godine, pokazali su najnoviji podaci koje je objavila Agencija za državnu službu BiH.Na nivou BiH formirano je 75 institucija, a na platnim listama je najviše saradnika i savjetnika, dok su na evidencijama i mnogobrojni pomoćnici direktora i ministara, razni šefovi i sekretari. Od 3.857 službenika, na pozicijama saradnika i savjetnika je njih 2.878 - naveli su u Agenciji za državnu službu. Ukupan broj popisanih službenika na polovini ove godine je veći za 64 u odnosu na stanje koje je evidentirano u januaru.

U Sarajevu zapošljavaju bez kontroleU Sarajevu zapošljavaju bez kontroleU ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH na kraju juna radilo je 3.857 službenika, što je za nekoliko desetina više nego na početku godine, pokazali su najnoviji podaci koje je objavila Agencija za državnu službu BiH.

Na nivou BiH formirano je 75 institucija, a na platnim listama je najviše saradnika i savjetnika, dok su na evidencijama i mnogobrojni pomoćnici direktora i ministara, razni šefovi i sekretari.

- Od 3.857 službenika, na pozicijama saradnika i savjetnika je njih 2.878 - naveli su u Agenciji za državnu službu.

Ukupan broj popisanih službenika na polovini ove godine je veći za 64 u odnosu na stanje koje je evidentirano u januaru.

Stanje u toj oblasti na svakih pola godina analizira Agencija za državnu službu, a zajedničko za sve posmatrane periode je da među službenicima prednjače saradnici i savjetnici.

- U odnosu na početak godine, najviše je porastao broj stručnih savjetnika - vidi se iz najnovijeg stanja koji je objelodanila Agencija za državnu službu.

Iz nevladinog sektora i dijela političkih partija godinama ističu da te institucije služe mahom za uhljebljavanje, a da se prilikom zapošljavanja u velikoj mjeri izbjegavaju propisi, pokazali su i revizorski izvještaji koje je nedavno objavila Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH.

Iz izvještaja pojedinačkih institucija vidljivo je da se mnogi nisu pridržavali propisa kada je u pitanju prijem novih službenika i unapređenje na više pozicije.

Revizori su ustanovili da su, između ostalog, na pojedinim adresama na osnovu jednog raspisanog konkursa, a koristeći rezervne liste, pojedinci uspjeli da zaposle više osoba, a ponovo je ukazano i da se dosljedno ne poštuju sva pravila koja se odnose na isplate plata i naknada, za šta na godišnjem nivou odlazi više od pola milijarde maraka.

Direktor Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić rekao je ranije za “Glas Srpske” da mu nije poznato da je neko radio ozbiljniju analizu opravdanosti radnih mjesta u upravi na državnom i entitetskim nivoima. Naglasio je da ono što čujemo i vidimo iz pojedinačnih slučajeva ukazuje na to da prilikom zapošljavanja ima nepravilnosti i da prije isteka mandata funkcioneri svoje savjetnike smještaju na stalne funkcije.

Ocijenio je da je svaka generalizacija pogrešna jer u nekim institucijama ima viška ljudi, a u nekim manjka, uz mišljenje da bi neka nezavisna revizija to mogla utvrditi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik