Rast građevinarstva 20 odsto u drugom kvartalu

Bez autora
Aug 15 2019

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su rast broja izdatih građevinskih dozvola, sve veći broj gradilišta i realizacija velikih infrastrukturnih projekata doprineli privrednom rastu zemlje i u drugom kvartalu ove godine.Prema podacima Narodne banke Srbije, u drugom tromesečju zabeležen je rast od 20 odsto u građevinskom sektoru, a procene su da će, zahvaljujući ulaganjima u putnu i železničku infrastrukturu i stanogradnju, taj rast biti još veći u drugoj polovini godine. Danas u Srbiji ima više od 44.000 aktivnih gradilišta.

Rast građevinarstva 20 odsto u drugom kvartaluMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su rast broja izdatih građevinskih dozvola, sve veći broj gradilišta i realizacija velikih infrastrukturnih projekata doprineli privrednom rastu zemlje i u drugom kvartalu ove godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u drugom tromesečju zabeležen je rast od 20 odsto u građevinskom sektoru, a procene su da će, zahvaljujući ulaganjima u putnu i železničku infrastrukturu i stanogradnju, taj rast biti još veći u drugoj polovini godine.

Danas u Srbiji ima više od 44.000 aktivnih gradilišta. Reformama koje Ministarstvo sprovodi u građevinskom sektoru, pre svega uvođenjem e-dozvola i e-katastra, ali i unapređenjem prostornih i urbanističkih planova, stvaraju se temelji za dalji napredak u ovoj oblasti i privredni rast i razvoj.

Srbija ove godine završava nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata, pre svega Koridor 10 i Koridor 11, i započinje izgradnju pet novih auto-puteva.

Reč je o Moravskom koridoru, auto-putu ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, zatim Ruma–Šabac i Šabac–Loznica, nastavku izgradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, dok će početkom naredne godine krenuti i izgradnja prve deonice auto-puta Niš–Merdare–Priština, od Niša do Pločnika.

Novi investicioni ciklus, vredan više od 15 milijardi evra, doprineće daljem razvoju građevinske industrije, koja će nastaviti da bude glavni nosilac rasta bruto društvenog proizvoda i privrednog razvitka zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik