Senka recesije nad vodećim svetskim ekonomijama

Bez autora
Aug 15 2019

U svetu su vrednosti akcija u padu na svim berzama pošto su zbog stanja globalne privrede investitori snizili akcije. Na to je uticao povećani strah od posledica američko-kineskog trgovinskog rata i Bregzita bez sporazuma. Istovremeno MMF je smanjio prognozu rasta svetske privrede na najnižu stopu u poslednjih 10 godina. Pred neke od vodećih ekonomija sveta nadvila se senka recesije. U Nemačkoj, Britaniji, Italiji, Meksiku, već drugi kvartal beleži se manji privredni rast. Lošiji su i podaci za kinesku privredu što je dovelo do toga da investitori potraže bezbedno utočište u obveznicama ili zlatu. U Pekingu smatraju da su američki protekcionizam i jednostrano ponašanje Vašingtona krivi za loše stanje.

Senka recesije nad vodećim svetskim ekonomijamaU svetu su vrednosti akcija u padu na svim berzama pošto su zbog stanja globalne privrede investitori snizili akcije. Na to je uticao povećani strah od posledica američko-kineskog trgovinskog rata i Bregzita bez sporazuma.

Istovremeno MMF je smanjio prognozu rasta svetske privrede na najnižu stopu u poslednjih 10 godina. Pred neke od vodećih ekonomija sveta nadvila se senka recesije.

U Nemačkoj, Britaniji, Italiji, Meksiku, već drugi kvartal beleži se manji privredni rast. Lošiji su i podaci za kinesku privredu što je dovelo do toga da investitori potraže bezbedno utočište u obveznicama ili zlatu. U Pekingu smatraju da su američki protekcionizam i jednostrano ponašanje Vašingtona krivi za loše stanje.

"Voleo bih da se SAD vrate za pregovarački sto. Ako postoje neka krupna nerešena pitanja između Amerike i Kine, dve najveće privrede na svetu, moramo da ih rešavamo kroz pregovore, a ne jednostranim merama. To nije fer i nije u skladu sa međunarodnom praksom", ističe Vej Benhua sa Instituta za finansijske studije u Čongjingu.

Od prošle godine američki trgovinski protekcionizam je u porastu što je dovelo do velike nestabilnosti na globalnim finansijskim tržištima i uticalo na globalni ekonomski oporavak. Američke mere trgovinskog protekcionizma su povećale zabrinutost da bi i Amerika mogla biti na udaru recesije", kaže  Džang Suehun iz Istraživačkog biroa Narodne banke Kine.

Sve evropske berze su zabeležile pad vrednosti akcija, u SAD su tri glavne berze rad završile sa manjkom od tri odsto. I indeksi akcija na azijskim berzama su danas takođe u padu. Kretanja na tržištima akcija ukazuju na moguću recesiju u glavnim svetskim privredama.

"Najlakši način da se razume ova situacija jeste kroz dugoročna zaduživanja, ona od tri ili četiri godine što nije uobičajeno jer su ta zaduživanja manja nego kratkoročna. Zbog toga u suštini i postoji strah", navodi Dajan Svonk, glavni ekonomista u kompaniji "Grant Tornton".

U zemljama Zapadne Evrope nadu u oporavak smanjuje usporeni rast privrede u Nemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik