Kroz Srbiju dogodine pet novih auto-puteva

Bez autora
Aug 18 2019

Dobro zvuči vest da će sledeće godine biti započeta izgradnja pet novih auto-puteva, ali je za građane Srbije mnogo važnija informacija da je jedna saobraćajnica konačno završena. Srbija ove godine stavlja tačku na nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata, pre svega Koridor 10, južni i istočni krak i prvi deo Koridora 11, a započinje izgradnju četiri potpuno nova auto-puta i nastavlja radove na trasi Koridora 11. Izgradnja južnog kraka Koridora 10, koji je kompletiran pre nekoliko meseci, trajala je čitavu deceniju. Da su ispunjeni planovi i nekadašnja obećanja političara, i izgradnja istočnog kraka bila bi "pase" tema još 2013. godine, za kada je bilo najavljeno otvaranje 83 kilometra auto-puta ka Bugarskoj.

Kroz Srbiju dogodine pet novih auto-putevaDobro zvuči vest da će sledeće godine biti započeta izgradnja pet novih auto-puteva, ali je za građane Srbije mnogo važnija informacija da je jedna saobraćajnica konačno završena. Srbija ove godine stavlja tačku na nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata, pre svega Koridor 10, južni i istočni krak i prvi deo Koridora 11, a započinje izgradnju četiri potpuno nova auto-puta i nastavlja radove na trasi Koridora 11.

Izgradnja južnog kraka Koridora 10, koji je kompletiran pre nekoliko meseci, trajala je čitavu deceniju. Da su ispunjeni planovi i nekadašnja obećanja političara, i izgradnja istočnog kraka bila bi "pase" tema još 2013. godine, za kada je bilo najavljeno otvaranje 83 kilometra auto-puta ka Bugarskoj.

Ovako, čekamo kraj i ove godine s najavom da će biti okončana izgradnja puta od Proseka kod Niša do graničnog prelaza Gradina. Isti rok je dat i za Koridor 11, odnosno za početnu deonicu, koja povezuje Surčin i Obrenovac.

Uz deo koji se danas otvara, od Obrenovca do Ljiga i deonicu koja je završena pre dve i po godine, od Ljiga do Preljine, Srbija će dobiti 120 kilometara, odnosno trećinu auto-puta do Crne Gore.

- Velike nade se polažu u prvi deo auto-puta na Koridoru 11, jer se očekuje da će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali. Ova trasa predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac, od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar - kažu saobraćajni stručnjaci.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara. Deonica Obrenovac - Ljig je projektovana za brzine od 130 kilometara na čas, širine je 28,4 metra sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka.

Ni na ovom potezu nije teklo sve kao po loju. U resornom ministarstvu imali su primedbe na kinesku kompaniju "Šandong haj spid", jer su se radovi koji su počeli u decembru 2013. godine i za koje je bilo predviđeno 36 meseci poprilično odužili. Nadležni su više puta "ubrzavali" kinesku kompaniju i podizvođače, jer se dešavalo da se u kontroli zatekne prazno gradilište bez ijednog radnika na trasi. U odnosu na početni plan, izgradnja je trajala duplo duže.

Problemi su nastali i na deonici od Uba do Lajkovca, koja je bila ranije završena, ali nije mogla biti puštena u saobraćaj, jer nisu bile izgrađene deonice pre i posle nje. Pre prolaska prvih vozila, pojavile su se pukotine na asfaltu, koje su zahtevale ponovne radove na dva i po kilometra. Zbog propusta u radu, ministarka Zorana Mihajlović je najavila krivičnu prijavu protiv Milutina Mrkonjića, a i bivši ministar je uzvratio najavom tužbe.

Na istočnom kraku Koridora 10, tokom 2017. i 2018. završena je izgradnja oko 60 kilometara auto-puta, od kojih je najveći deo u saobraćaju. Do kraja godine očekuje se i završetak radova na poslednjoj deonici, od tunela Bancarevo do Crvene Reke. Na ovom potezu bilo je puno problema, a najviše na obilaznici oko Dimitrovgrada. Izgradnju ovog dela započela je austrijska "Alpina" još pre deset godina.

Kada je ova kompanija bankrotirala, radove je preuzeo bugarski "Trejs", ali je ova deonica i za njih bila prevelik zalogaj. Isključeni su iz posla 2015. godine. Ispalo je da je grčka kompanija "Aktor" zapravo "treća sreća" za ovaj potez, jer ga je konačno izgradila, iako se na drugim deonicama na istočnom kraku više puta obrukala.

Na istočnom kraku Koridora 10 graditelje je iznenadila i 41 "nestabilna kosina", odnosno klizišta zbog kojih su radovi produžavani unedogled. Radove su usporili i pojava vode, nepovoljni geološki uslovi u odnosu na projektom prognozirane, nerešena imovinska pitanja i nedostaci projektne dokumentacije. Nadležni tvrde da su svi ovi problemi prevaziđeni i najavljuju otvaranje i ovog kraka do kraja godine.

NEIMARI ĆE ZEMLjU POVEZATI IZNUTRA SPAJANjEM VELIKOG BROJA GRADOVA, KAO I SA CELIM REGIONOM

SRBIJA ove godine započinje izgradnju četiri potpuno nova auto-puta i nastavlja radove na trasi Koridora 11.

- Gradiće se Moravski koridor, auto-put ka BiH, od Sremske Rače do Kuzmina, Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac - Loznica - najavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

- Početkom naredne godine počeće i izgradnja prve deonice auto-puta Niš - Merdare - Priština, od Niša do Pločnika, a nastavlja se i izgradnja Koridora 11 od Preljine do Požege.

* Moravski koridor

Moravski koridor, od Pojata do Preljine, prvi je auto-put koji će na 110 kilometara povezati Srbiju iznutra. Spojiće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, a biće i direktna veza između koridora 10 i 11. Precizna trasa, međutim, još nije utvrđena u čitavoj dužini. Završen je i prihvaćen idejni projekat za deonicu Pojate - Kruševac. U toku je stručna kontrola za deo Adrani - Mrčajevci i Mrčajevci - Preljina. Idejni projekat za deo od Kruševca do Adrana, međutim, još se radi, jer se odustalo od prvobitne trase. Skupština Srbije je usvojila poseban zakon o utvrđivanju javnog interesa i o posebnim postupcima radi realizacije ovog projekta. Procenjeno je da će izgradnja koštati 800 miliona evra. Memorandum o razumevanju i saradnji na izgradnji ovog koridora potpisan je sa američkom kompanijom "Behtel".

* Beograd - Sarajevo (Od Sremske Rače do Kuzmina)

Deonicu Sremska Rača - Kuzmin u dužini od 17 kilometara, na auto-putu od Beograda do Sarajeva, gradiće turska kompanija "Tašjapi". Vrednost komercijalnog ugovora sa ovom kompanijom iznosi 250 miiliona evra, i to 220 miliona za izgradnju deonice od Kuzmina do Sremske Rače, od kojih je 100 miliona predviđeno za izgradnju novog mosta preko Save, a 120 miliona za izgradnju deonice auto-puta i pet miliona za projektno-tehničku dokumentaciju na tom projektu.

Takođe, 25 miliona evra je namenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za deonicu Požega - Užice - Kotroman, drugi krak auto-puta prema Sarajevu. Izgradnjom auto-puta Beograd - Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd - Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

* Ruma - Šabac

Moderna saobraćajnica u šest traka bi trebalo da poveže Rumu i Šabac. Njena izgradnja bi trebalo da počne narednih meseci. Deo ovog projekta je i brza saobraćajnica Šabac - Loznica, koja će biti izgrađena kasnije. Procenjena vrednost radova je 210 miliona evra, a na ovom projektu će biti angažovana azerbejdžanska kompanija "Azvirt".

Novi put koji će povezati Rumu, Šabac i Loznicu biće nastavak brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, odnosno Fruškogorskog koridora. Ukupna dužina ove saobraćajnice je 80 kilometara, od čega je 25 kilometara dužina budućeg auto-puta Ruma - Šabac, a brze saobraćajnice Šabac - Loznica 55 kilometara.

* Auto-put mira (Od Niša do Merdara)

Nadležni kažu da su u toku pripreme za početak radova na izgradnji prve deonice Auto-puta mira, od Niša do Pločnika, u dužini od 33 kilometra. Investicioni okvir za Zapadni Balkan dodelio je Srbiji 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava za izgradnju prve deonice.

Ukupna dužina budućeg auto-puta Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač iznosi 384 kilometra, od čega je dužina deonice Niš - Merdare 77 kilometara i koštaće 220 miliona evra.

* Koridor 11 (Preljina - Požega)

Izgradnja deonice Koridora 11 od Preljine do Požege počela je sredinom maja, a gradi je kineska kompanija "Čajna kontrakšn korporejšn".

Ova trasa ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli. Auto-put Preljina - Požega je podeljen na tri manje deonice, a imaće tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave je deonica u dužini do 8,27 kilometara. Zatim od Prijevora do Lučana biće urađeno 15,51 kilometar i izgrađeno 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela Laz od 1.750 metara. Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Činjenice

* AUTO-PUT "Miloš Veliki" znatno će skratiti vreme putovanja i učiniti bezbednijim saobraćaj na jednom od najopterećenijih putnih pravaca u Srbiji.

* OTVARANjEM deonice od Obrenovca do Ljiga biće rasterećena i Ibarska magistrala.

* PUŠTANjEM u saobraćaj deonice od Obrenovca do Ljiga vreme putovanja od Beograda do Čačka trajaće oko sat, dok se Ibarskom, uz poštovanje saobraćajnih propisa, stiže se za oko dva i po sata.

* NOVI auto-put će imati veliki značaj i za privredu.

Povezivanje

RADOVI na povezivanju prestonice sa Koridorom 11 trebalo bi da počnu u martu sledeće godine. Vrednost radova iznosiće 70,5 miliona evra, a trajaće godinu i osam meseci.

Od decembra iz Surčina

Do sredine decembra bi trebalo da bude okončana izgradnja deonice Surčin-Obrenovac u dužini od 17 kilometara. To će olakšati put vozačima, koji će na Koridor 11 moći da se uključe u Surčinu, sa Obilaznice oko Beograda. Još bolja veza sa auto-putem "Miloš Veliki" biće za dve godine, kada se završi put do Novog Beograda. Ugovor za njegovu izgradnju sa kineskom kompanijom "Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani" trebalo bi da bude potpisan danas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik