Pad polugodišnje dobiti osiguravajućih kuća u RS

Bez autora
Aug 19 2019

Obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prvom polugodištu ove godine iznosila je 114,8 miliona maraka i za 2,8 odsto je veća u odnosu na isti period lani. Od ukupno obračunate premije, na premiju neživotnih osiguranja, odnosilo se 95,1 milion maraka, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 19,7 miliona maraka, naveli su u Agenciji za osiguranje. Predsjednik Skupštine Udruženja društava osiguranje RS Milomir Durmić kaže da iz godine u godinu na domaćem tržištu prednjače obavezna i neživotna osiguranja, dok većina građana i dalje životna osiguranja smatra luksuzom.

Pad polugodišnje dobiti osiguravajućih kuća u RSObračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske u prvom polugodištu ove godine iznosila je 114,8 miliona maraka i za 2,8 odsto je veća u odnosu na isti period lani.

- Od ukupno obračunate premije, na premiju neživotnih osiguranja, odnosilo se 95,1 milion maraka, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 19,7 miliona maraka, naveli su u Agenciji za osiguranje.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava osiguranje RS Milomir Durmić kaže za "Glas Srpske" da iz godine u godinu na domaćem tržištu prednjače obavezna i neživotna osiguranja, dok većina građana i dalje životna osiguranja smatra luksuzom.

- Iako je premija od auto-odgovornosti smanjena za deset odsto, a znamo da ta vrsta osiguranja prednjači na našem tržištu, možemo biti zadovoljni polugodišnjim rezultatom. Iako bilježimo rast, to su i dalje mali koraci u poređenju sa kapacitetima Republike Srpske, rekao je Durmić.

Dodaje da životna osiguranja takođe bilježe blagi rast u ovoj godini, ali da je to i dalje veoma skromno.

- U poređenju sa zemljama okruženja i razvijenim evropskim državama, Srpska i BiH su gotovo na dnu ljestvice po zastupljenosti životnih u ukupnoj strukturi premije osiguranja - rekao je Durmić i dodao da slična kretanja na domaćem tržištu osiguranja očekuje i u drugom polugodištu ove godine.

U Agenciji za osiguranje RS navode da su osiguravajuće kuće za šest mjeseci ove godine ostvarile neto dobitak od 14 miliona maraka, što je za 26,6 odsto manje u odnosu na isti period lani.

- Deset društava za osiguranje je iskazalo neto dobitak u iznosu od 16 miliona KM, dok je pet društva iskazalo neto gubitak, u ukupnom iznosu od dva miliona KM - naveli su u Agenciji za osiguranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik