GIKIL tone, radnici traže pomoć od vlasti

Bez autora
Aug 20 2019

Oko 1.000 radnika lukavačkog GIKIL-a zatražilo je pomoć od Vlade Tuzlanskog kantona jer su im upitna radna mjesta. Kompanija GIKIL iz Lukavca posluje u višemilionskim gubicima, a oba njena osnivača su u stečaju. GIKIL je nastavio raditi po starom nakon nedavnog hapšenja Pramoda Mitala, predsjednika Nadzornog odbora, Radžiba Daša, člana Nadzornog odbora, i Parameša Batačarija, generalnog direktora. Oni su pušteni da se brane sa slobode uz višemilionsku jamčevinu. Međutim, da situacija nije dobra, pokazuje i činjenica da se Sindikat obratio Vladi TK za pomoć. Podaci kojima se trenutno raspolaže pokazuju da GIKIL ima dugovanja veća od 200 miliona maraka. Radnici se plaše za svoju egzistenciju, jer posljedice bi mogle biti velike.

GIKIL tone, radnici traže pomoć od vlastiOko 1.000 radnika lukavačkog GIKIL-a zatražilo je pomoć od Vlade Tuzlanskog kantona jer su im upitna radna mjesta. Kompanija GIKIL iz Lukavca posluje u višemilionskim gubicima, a oba njena osnivača su u stečaju.

GIKIL je nastavio raditi po starom nakon nedavnog hapšenja Pramoda Mitala, predsjednika Nadzornog odbora, Radžiba Daša, člana Nadzornog odbora, i Parameša Batačarija, generalnog direktora. Oni su pušteni da se brane sa slobode uz višemilionsku jamčevinu.

Međutim, da situacija nije dobra, pokazuje i činjenica da se Sindikat obratio Vladi TK za pomoć. Podaci kojima se trenutno raspolaže pokazuju da GIKIL ima dugovanja veća od 200 miliona maraka. Radnici se plaše za svoju egzistenciju, jer posljedice bi mogle biti velike.

"Želimo da se pokrenu svi mehanizmi kako bi ova kompanija radila u skladu sa svim zakonima i normama. Inače, država će imati veliki problem s hiljadu direktno uposlenih. To bi, vjerujem, bio socijalni bunt, jer mahom ovi ljudi nemaju gdje na drugom mjestu zaraditi platu", kazao je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a.

Sud je zabranio Mitalu, Dašu i Batačariju da upravljaju ovom kompanijom, ali ne i ostalim članovima Uprave koji su ranije imenovani. Sindikat radnika je od kantonalne vlade, kao vlasnika pola kompanije, tražio pomoć.

"Oni su iznijeli da trenutno imaju finansijskih problema i da će doći u situaciju da neće moći isplatiti plate, te su tražili da im kantonalna ili federalna vlada, ili neko, napravi pozajmicu od dva do tri miliona", pojasnio je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Hasić je dodao da je kantonalna vlada nemoćna, jer nema osnova za pozajmicu niti zakonskog uporišta, te da stečajni upravnik KHK, firme koja je jedna od dva osnivača GIKIL-a, mora sazvati sjednicu Skupštine društva da bi Vlada TK napravila sljedeći korak.

Drugi osnivač GIKIL-a, Mitalov GSHL, također je u stečaju. Ipak, uhapšeni Mital je izvlačio novac iz ove kompanije u kojoj su pod istragom četiri strana državljanina i dva iz BiH. Protiv Debašiša Gangulija, bivšeg direktora, podignuta je i optužnica zbog onečišćavanja okoliša, ali on je pobjegao iz zemlje i nedostupan je pravosudnim organima BiH.

"Proglašeni privremeni likvidatori GSHL-a, i još više Pramod Mital, nisu imali nikakva prava niti ovlaštenja da zastupaju GSHL u GIKIL-u. S tim su oni vrlo dobro bili upoznati, ali su, pored toga nastavili s izvlačenjem kapitala", pojasnio je Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac.

Sa druge strane, u saopštenju, kojeg potpisuje Uprava GIKIL-a, stoji da se upravljanje kompanijom odvija kroz redovne procese rada te da ta uprava funkcioniše na čelu sa zamjenikom generalnog direktora koji ima sva prava i ovlaštenja kao i generalni direktor, te u skladu s tim donosi punopravne odluke o svim bitnim pitanjima za normalan i nesmetan rad kompanije.

"Istovremeno, građane, kao i sve naše poslovne partnere i saradnike, obavještavamo da se svi procesi proizvodnje unutar naših postrojenja odvijaju prema redovnoj i planiranoj dinamici, uključujući dopremu sirovina i otpremu gotovih proizvoda. Iako suočeni s mnogobrojnim poteškoćama, Uprava kompanije ostaje opredijeljena ka obezbjeđivanju stabilnosti proizvodnje i poslovanja, osiguravanju plaća i izmirenju svih zakonskih obaveza, te unapređenju sigurnosti svih tehnoloških procesa i zaštite okoliša", poručuje trenutna uprava GIKIL-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik