Bh. tvrtke trebaju iskoristiti tržišnu potražnju za piletinom

Bez autora
Aug 20 2019

Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured za veterinarstvo BiH ograničio je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske, priopćeno je iz tog ministarstva. Kako su istaknuli, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donio je ovu odluku u cilju zaštite domaće industrije. Pojasnili su da se odluka odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno koje nemaju dozvolu za izvoz u EU. Odluka ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa izvoziti u EU, naglasili su oni. Šarović je rekao kako je važno napomenuti da se ovdje ne radi o zabrani, već je svjesno korišten termin "ograničavanje" uvoza.

Bh. tvrtke trebaju iskoristiti tržišnu potražnju za piletinomPo zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ured za veterinarstvo BiH ograničio je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske, priopćeno je iz tog ministarstva.

Kako su istaknuli, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donio je ovu odluku u cilju zaštite domaće industrije. Pojasnili su da se odluka odnosi na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno koje nemaju dozvolu za izvoz u EU.

"Odluka ima za cilj održanje statusa BiH kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa izvoziti u EU", naglasili su oni.

Šarović je za Nezavisne rekao kako je važno napomenuti da se ovdje ne radi o zabrani, već je svjesno korišten termin "ograničavanje" uvoza.

"U jednom razdoblju će na našem tržištu biti manje piletine iz Turske i logično je da tu tržišnu potražnju trebaju pokušati iskoristiti domaće tvrtke", rekao je Šarović.

U Ministarstvu, s tim u vezi, navode da BiH uvozi više tisuća tona pilećeg mesa i prerađevina iz susjednih zemalja i Turske, usprkos tome što BiH može zadovoljiti domaću potražnju i što je značajan izvoznik.

"Domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regije, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama EU", naglasili su u Ministarstvu.

Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača RS, kaže za Nezavisne da bh. proizvođači pozdravljaju ovu odluku, te ističu da je to prilika za domaću proizvodnju.

On kaže da je piletina dobar primjer kako se domaća proizvodnja može razvijati kada zemlja stavi carinsku zaštitu na svoje proizvode. On, naime, ističe da je, otkad je uspostavljen Sporazum o trgovini s EU, domaća piletina bila zaštićena, i to je dovelo do snažnog razvoja domaće proizvodnje.

"BiH je trenutno lider u regiji i imamo ekspanziju u toj proizvodnji. U svakom slučaju, ova mjera će još više povećati proizvodnju, prodaju i osuvremeniti naše pogone i sigurno je iz tog razloga ovo dobra vijest za sve nas", rekao je Vasić. Dodao je da je za donošenje ove mjere vjerojatno iskorišteno kršenje nekih drugih dijelova sporazuma s BiH od strane Turske.

"Mi sada imamo ogroman prostor za rast. Imamo sirovinsku bazu i sve ostalo što je potrebno za proizvodnju. Drugo, ovo je oblast koja se vrlo brzo može povećati. Ljudi koji rade samo fizički dograde svoje proizvodne prostore. U procesu proizvodnje nije veliki ciklus, on traje oko mjesec dana do dva i vrlo brzo se može razviti", naglasio je on.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prvih šest mjeseci ove godine BiH je izvezla 1.200 tona pilećeg mesa i prerađevina od piletine u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijuna maraka.

U istom razdoblju kako je navedeno, BiH je uvezla četiri puta više ovih proizvoda vrijednih više od devet milijuna maraka. Također, u istom razdoblju, prema podacima UNO, uvezeno je oko 12.000 tona različitog mesa i mesnih proizvoda vrijednosti od 65 milijuna maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik