Antidepresivi odnijeli 1,37 miliona KM

Bez autora
Aug 20 2019

Stanovnici Republike Srpske popili su za pola godine više od 280.000 kutija antidepresiva i tableta za smirenje, za šta je potrošeno 1,37 miliona maraka, a iako je potrošnja nešto manja u odnosu na isti period lani, ovi lijekovi i dalje zauzimaju visoko treće mjesto u ukupnoj potrošnji medikamenata. Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS u prvih šest mjeseci ove godine izdato je 118.059 kutija antidepresiva, za šta je trošak Fonda zdravstva iznosio oko 420.000 maraka. Dodaju da je u istom periodu lani propisano oko 1.590 kutija više tih lijekova, za šta je izdvojeno 10.800 maraka više novca. Podaci Fonda zdravstva pokazuju da je od januara do kraja juna ove godine građanima izdato ukupno 163.006 kutija lijekova za smirenje, koji su plaćeni oko 958.000 KM.

Antidepresivi odnijeli 1,37 miliona KMStanovnici Republike Srpske popili su za pola godine više od 280.000 kutija antidepresiva i tableta za smirenje, za šta je potrošeno 1,37 miliona maraka, a iako je potrošnja nešto manja u odnosu na isti period lani, ovi lijekovi i dalje zauzimaju visoko treće mjesto u ukupnoj potrošnji medikamenata.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS u prvih šest mjeseci ove godine izdato je 118.059 kutija antidepresiva, za šta je trošak Fonda zdravstva iznosio oko 420.000 maraka. Dodaju da je u istom periodu lani propisano oko 1.590 kutija više tih lijekova, za šta je izdvojeno 10.800 maraka više novca.

Podaci Fonda zdravstva pokazuju da je od januara do kraja juna ove godine građanima izdato ukupno 163.006 kutija lijekova za smirenje, koji su plaćeni oko 958.000 KM. U istom periodu prošle godine, građani RS popili su 168.663 kutija lijekova za smirenje, a trošak Fonda iznosio je 871.930 KM.

- Fond finansira one lijekove za smirenje i antidepresive koji se nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept. Osigurana lica koja su oslobođena plaćanja participacije za lijekove sa liste A ne plaćaju ništa, dok ostali plaćaju participaciju. Za lijekove na Listi B svi osiguranici plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto, bez izuzetka - pojasnili su u Fondu zdravstva i upozorili da se lijekovi za smirenje i antidepresivi u apoteci ne bi smjeli izdavati bez recepta.

Specijalista psihijatrije u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru Snežana Dragojević ističe za “Glas Srpske” da praksa pokazuje da je potrošnja antidepresiva i dalje velika.

- Kod 90 odsto građana koji nam se obrate za pomoć utvrdimo da zaista imaju zdravstveni problem. Nedostatak posla, loša ekonomska situacija, a često i porodični problemi okidač su za nastanak depresivnosti - rekla je Dragojevićeva.

Naglašava da to što podaci pokazuju da je u prvom polugodištu propisano manje antidepresiva i lijekova za smirenje treba uzeti sa rezervom.

- Nažalost, suočavamo se sa masovnim odlaskom stanovništva, tako da i to može biti jedan od razloga zašto je potrošeno manje kutija tih lijekova u odnosu na isti period lani - dodala je Dragojevićeva i naglasila da se antidepresivi veoma često propisuju onkološkim i kardiološkim pacijentima zbog poteškoća sa kojima se suočavaju.

Dragojevićeva ističe da je u našem društvu i dalje stigma mnogo teža od bolesti, jer mnogi iz straha od stigmatizacije ne žele da traže pomoć ljekara.

- Apelujem na sve koji osjete tegobe da zatraže medicinsku pomoć - kazala je ona i dodala da među oboljelima ima i omladine, te da je nažalost primijećen i porast depresivnosti kod djece.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik