Naredne godine Ryanair će letjeti i za Mostar

Bez autora
Aug 21 2019

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno je izrazila spremnost pružiti finansijsku pomoć za pokretanje letova kompanije Ryanair iz Mostara. Očekuje se da će se uskoro sklopiti ugovor kako bi letovi započeli tokom ljetne sezone već 2020. godine. Vlada HNK-a nedavno je odobrila i petogodišnji ugovor o subvenciji sa Eurowingsom 2018. Niskobudžetnoj aviokompaniji dodijeljeno je više od četvrtine miliona eura godišnje do 2023. za njene sezonske usluge iz Düsseldorfa i Stuttgarta. Ryanair i Aerodrom Mostar razgovarali su o potencijalnim letovima u nekoliko navrata od 2012. Prethodno je predloženo da niskobudžetna aviokompanija uvede usluge iz Charleroija, Frankfurta i Osla u peti grad Bosne i Hercegovine.

Naredne godine Ryanair će letjeti i za MostarNaredne godine Ryanair će letjeti i za MostarVlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno je izrazila spremnost pružiti finansijsku pomoć za pokretanje letova kompanije Ryanair iz Mostara.

Sezona

Očekuje se da će se uskoro sklopiti ugovor kako bi letovi započeli tokom ljetne sezone već 2020. godine. Vlada HNK-a nedavno je odobrila i petogodišnji ugovor o subvenciji sa Eurowingsom 2018. Niskobudžetnoj aviokompaniji dodijeljeno je više od četvrtine miliona eura godišnje do 2023. za njene sezonske usluge iz Düsseldorfa i Stuttgarta.

Ryanair i Aerodrom Mostar razgovarali su o potencijalnim letovima u nekoliko navrata od 2012. Prethodno je predloženo da niskobudžetna aviokompanija uvede usluge iz Charleroija, Frankfurta i Osla u peti grad Bosne i Hercegovine.

U narednoj godini se očekuje da će Mostar nakon Banje Luke postati drugo odredište Ryanaira u zemlji. Aerodrom je trenutno u procesu finalizacije dogradnje zgrade terminala koja je započela u aprilu. Radovi na strukturi, koja je povezana sa postojećim terminalom, trebali bi biti gotovi u narednim mjesecima.

Projekt, vrijedan gotovo pola miliona eura, finansirala je Vlada BiH. Aerodrom Mostar tokom prve polovine godine imao je 8.489 putnika, što predstavlja smanjenje za 6,4 posto u odnosu na 2018.

Koncesija

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u svom nedavnom postu na blogu je napisao: “Bh. turistički sektor već raste 13 posto godišnje, a mostarski aerodrom praktično miruje. Ljepoti Hercegovine treba nekoliko dana da se vidi, a ipak većina posjetitelja dolazi samo na dan.

Ako bi Aerodrom Mostar bio oslobođen stranačke kontrole i radio prema ugovoru o koncesiji poput većine aerodroma u regiji, lako bi mogli privući još mnogo letova i turista”. A. D.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik