Suncokret potcenjen monopolom

Bez autora
Aug 21 2019

Suncokret je na poljima Banata odlično rodio, narednih dana zrenjaninski ratari počinju žetvu ove uljarice, ali je cena ta koja već sada zadaje svima glavobolju. U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da ih monopol tera iz proizvodnje. Cenu suncokreta od 25 dinara, plus PDV, određuje Viktoria grupa. Oni drže monopol i na izvoz pšenice i kukuruza, o šećernoj repi da ne pričamo, znamo svi kako se to završilo i gde su nas monopoli doveli. Postoji antimonopolska komisija, postoji i zakon, ali Ministarstvo poljoprivrede ništa ne preduzima. Potrebno nam je slobodno trgovanje poljoprivrednim proizvodima, objašnjava Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Suncokret potcenjen monopolomSuncokret je na poljima Banata odlično rodio, narednih dana zrenjaninski ratari počinju žetvu ove uljarice, ali je cena ta koja već sada zadaje svima glavobolju.U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da ih monopol tera iz proizvodnje.

– Cenu suncokreta od 25 dinara, plus PDV, određuje Viktoria grupa. Oni drže monopol i na izvoz pšenice i kukuruza, o šećernoj repi da ne pričamo, znamo svi kako se to završilo i gde su nas monopoli doveli. Postoji antimonopolska komisija, postoji i zakon, ali Ministarstvo poljoprivrede ništa ne preduzima. Potrebno nam je slobodno trgovanje poljoprivrednim proizvodima – objašnjava Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

On podseća da je u prvoj dekadi dvehiljaditih godina cena suncokreta bila od 40 do 55 dinara a da su subvencije po hektaru iznosile 14.000 dinara. Danas, kaže Kleut, čak i Bosna, Kosovo i Albanija imaju veće subvencije za poljoprivrednike dok naši monopolisti uvoze tuđe proizvode i izazivaju potrese poput letošnjeg sa paradajzom.

– Mi smo po proizvodnji suncokreta najpoznatiji, imamo najveću uljaru na Balkanu, pa ipak zbog trgovinskog monopola proizvodnja suncokreta pala je na banatskim površinama za 25 odsto. Verujem da će mnogi nastaviti da odustaju od ove proizvodnje jer sa svim ulaganjima, sa cenom nafte od 160 dinara i malim subvencijama nemaju nikakvu računicu – objašnjava Kleut.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik