Bioenergana u Virovitici napokon kreće s radom

Bez autora
Aug 21 2019

Projekt Bioenergane u Poduzetničkoj zoni Antunovac u Virovitici započeo je krajem 2014. godine, a u ponedjeljak će ta energana na biomasu snage 3MW biti puštena u probni rad, potvrdili su nam u Virovitici. Radi se o projektu mađarsko-hrvatske tvrtke A&A Bioenergy Viro vrijednom 135 milijuna kuna, a u samoj tvrtki očekuju da bi do kraja godine trebali biti u punom komercijalnom radu. Iz Grada Virovitice pojašnjavaju da je A&A Bioenergy Viro ušla u PZ Antunovac u listopadu 2014. godine, te kupila zemljište veličine 6073 četvornih metara i ostvarila stopu olakšice od 90 odsto za kupovinu građevinskog zemljišta.

Bioenergana u Virovitici napokon kreće s radomProjekt Bioenergane u Poduzetničkoj zoni Antunovac u Virovitici započeo je krajem 2014. godine, a u ponedjeljak će ta energana na biomasu snage 3MW biti puštena u probni rad, potvrdili su nam u Virovitici.

Radi se o projektu mađarsko-hrvatske tvrtke A&A Bioenergy Viro vrijednom 135 milijuna kuna, a u samoj tvrtki očekuju da bi do kraja godine trebali biti u punom komercijalnom radu. 

Grad potiče OIE

Iz Grada Virovitice pojašnjavaju da je A&A Bioenergy Viro ušla u PZ Antunovac u listopadu 2014. godine, te kupila zemljište veličine 6073 četvornih metara i ostvarila stopu olakšice od 90% za kupovinu građevinskog zemljišta.

Tvrtka je nastala kao rezultat zajedničke suradnje članova društva Saše Abrišima direktora tvrtke A.M.S. - Biomasa iz Darde, a koji je također u Poduzetničkoj zoni Antunovac otvorio postrojenje A.M.S. - Biomasa, te koje u Virovitici posluje već devet godina i zapošljava 35 osoba, i Istvana Andrasa Kaszabe direktora mađarske tvrtke Arago, a s ciljem izgradnje Kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu za proizvodnju električne i toplinske energije od 3MW.

"Toplinska energija koristit će se u sušarama za sušenje rezane građe, za sušenje ogrjevnog drveta, te za sušenje usitnjene biomase. Planirana vrijednost investicije bila je oko 135 milijuna kuna. S obzirom na to da se radilo o jednoj od većih i zahtjevnijih investicija u gradu, ali i županiji, investitor je zatražio produženje roka zbog provedbe isporuke naručene tehnologije, kao i realizaciju kredita HBOR-a, što mu je uz predočenje sve relevantne dokumentacije i omogućeno, te je rok produžen do 2019., kad je i navedeno postrojenje završeno, te je zaposleno sedam osoba", pojašnjava Sanja Kirin, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Grada Virovitice.

Dodaje da je u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II svoje mjesto pod suncem našlo još jedno Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu tvrtke Brana iz Virovitice, snage 0,45 MW, koja uspješno posluje već godinu dana.

"U takvim postrojenjima, sav višak drvne biomase nastale sječom ili čišćenjem javnih površina, koja je do  sada završavala na odlagalištu otpada, sada se  odvozi u kogeneracijsko  postrojenje, te se zbrinjava kroz proizvodnju energije, a ujedno se i smanjuju troškovi odlaganja na gradskom odlagalištu. Zato Grad Virovitica inicira takve projekte koji potiču uporabu obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost, te nastoji dodatno  motivirati stanovništvo i gospodarske subjekte za energetsku uporabu OIE, a potiče i nove investitore na energetsko korištenje biomase i aktivnije pokretanje kogeneracijskih postrojenja, proizvodnju briketa i peleta u poduzetničkim zonama Grada Virovitice", pojašnjava Kirin.

Proširenje Megazone

Iz same tvrtke A&A Bioenergy Viro ističu da je projekt bio malo odužen zbog problema sređivanja financijske i tehničke dokumentacije, no kako se radi o velikom i jedinstvenom projektu te da stoga i nije neuobičajeno da je sve trajalo skoro pet godina.

Grad Virovitica ima šest aktivnih Poduzetničkih zona, od kojih su dvije popunjene (Poduzetnička zona I i II), a ukupno četiri njih opremljeno je potpunom komunalnom infrastrukturom, te nude oko 62 ha zemljišta spremnog za buduće ulagače. U proširenju je i tamošnja najveća poduzetnička zona Megazona, koja se sa sadašnjih 65 ha širi na ukupno 350 ha i bit će namijenjena velikim investitorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik