Slabo interesovanje investitora: Nemačka prodala manje od polovine 30-godišnjih obveznica

Bez autora
Aug 22 2019

Nemačka nije uspela da prvom emisijom 30-godišnjih obveznica sa nultom kamatnom stopom privuče dovoljno kupaca. Prodato je manje od polovine ponuđenih dugoročnih hartija od vrednosti.Zvanični Berlin je prodao obveznice u iznosu od 824 miliona evra po rekordno niskoj prosečnoj kamati od minus 0,11 odsto, što znači da nije uspeo da ispuni cilj o prodaji 30-godišnjih obveznica u ukupnoj vrednosti od dve milijarde evra. Nakon održane aukcije, nemačka agencija zadužena za emisiju obveznica je priznala da je ponuđena emisija možda bila prevelika.

Slabo interesovanje investitora: Nemačka prodala manje od polovine 30-godišnjih obveznicaNemačka nije uspela da prvom emisijom 30-godišnjih obveznica sa nultom kamatnom stopom privuče dovoljno kupaca.

Prodato je manje od polovine ponuđenih dugoročnih hartija od vrednosti.

Zvanični Berlin je prodao obveznice u iznosu od 824 miliona evra po rekordno niskoj prosečnoj kamati od minus 0,11 odsto, što znači da nije uspeo da ispuni cilj o prodaji 30-godišnjih obveznica u ukupnoj vrednosti od dve milijarde evra, navodi agencija Blumberg.

Nakon održane aukcije, nemačka agencija zadužena za emisiju obveznica je priznala da je ponuđena emisija možda bila prevelika.

Negativna kamata od 0,11 odsto znači da investitori koji su ih kupili ne samo da neće ništa zaraditi već će praktično platiti nemačkoj vladi da im 30 godina čuva novac, osim ako u međuvremenu ne prodaju ove obveznice na slobodnom tržištu nekome drugom po većoj ceni.

Iako je postignuta odlična kamata po vlasti u Berlinu, mnogi smatraju da je aukcija propala jer je prodato manje od polovine ponude.

Zaduživanje po negativnoj stopi sve je učestalija pojava na svetskom tržištu. U izazovnim tržišnim uslovima, investitori beže od riskantnih ulaganja u sigurnije luke poput zlata ili državnih obveznica. Kako raste potražnja za obveznicama, raste i njihova cena. Istovremeno se snižava kamata koja često ide i ispod nule.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik