Saradnja sa kompanijom "Tencent Klaud" u oblasti elektronskog plaćanja

Bez autora
Aug 27 2019

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je u Čongđingu, u NR Kini, sa predstavnicima kompanije "Tencent Klaud" o saradnji u oblasti elektronskog plaćanja i mogućnosti dolaska ove globalne kompanije, sa više od dve milijarde korisnika širom sveta, na tržište Srbije. Na sastanku sa generalnim direktorom međunarodnog poslovanja kompanije "Tencent Klaud" Vi Vijem, tokom drugog „Smart Čajna“ sajma, dogovoreni su novi susreti kako bi se detaljnije razmotrile mogućnosti za uvođenje platforme Vičet pej i eventualne izgradnje data centra u Srbiji, koji bi predstavljao istočnoevropsku okosnicu infrastrukture ovog tehnološkog giganta. Matić je navela da je pridruživanje Srbije „Digitalnom putu svile“ rezultat čvrstog opredeljenja Vlade Srbije da ne propusti priliku i da iskoristi ubrzani tehnološki progres kako bi omogućila svojim građanima kvalitetniji život.

Saradnja sa kompanijom "Tencent Klaud" u oblasti elektronskog plaćanjaDržavna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je u Čongđingu, u NR Kini, sa predstavnicima kompanije "Tencent Klaud" (Tencent Cloud) o saradnji u oblasti elektronskog plaćanja i mogućnosti dolaska ove globalne kompanije, sa više od dve milijarde korisnika širom sveta, na tržište Srbije.

Na sastanku sa generalnim direktorom međunarodnog poslovanja kompanije "Tencent Klaud" Vi Vijem, tokom drugog „Smart Čajna“ sajma, dogovoreni su novi susreti kako bi se detaljnije razmotrile mogućnosti za uvođenje platforme Vičet pej (WeChat Pay) i eventualne izgradnje data centra u Srbiji, koji bi predstavljao istočnoevropsku okosnicu infrastrukture ovog tehnološkog giganta.

Matić je navela da je pridruživanje Srbije „Digitalnom putu svile“ rezultat čvrstog opredeljenja Vlade Srbije da ne propusti priliku i da iskoristi ubrzani tehnološki progres kako bi omogućila svojim građanima kvalitetniji život.

Drago nam je što  "Tencent Klaud" pokazuje interes da posluje u Srbiji, u kojoj su kineske kompanije do sada najviše ulagale u infrastrukturne projekte, rekla je državna sekretarka.

Ona je imala sastanak i sa predstavnicima kompanije "Alibaba" i zamenikom gradonačelnika Čongđinga Ći Kijanom, koji je predložio regionalnu saradnju i formiranje saveza između Čongđinga i nekog od srpskih gradova, kao i saradnju u oblasti poljoprivrede i turizma.

Matić je prethodno, pred više od 400 gostiju iz celog sveta, govorila na otvaranju konferencije „Međunarodna saradnja na digitalnom putu svile“, istakavši pritom da je jačanje digitalnog partnerstva sa Kinom još jedna potvrda potencijala Srbije u globalnim okvirima digitalnih integracija.

Ona je podsetila na to da je u aprilu ove godine, tokom  Drugog međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu, potpisan Plan bilateralne saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade NR Kine u okviru inicijative „Pojas i put“, kao i Memorandum o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije „Huavej“ o razvoju modela Smart City u gradovima i opštinama u Srbiji.

Učvršćivanje saradnje na planu digitalne ekonomije proističe iz tradicionalnih prijateljskih odnosa naše dve zemlje, ali i ekspanzije naše ukupne ekonomske saradnje poslednjih godina, rekla je državna sekretarka, naglasivši da je Kina najveći spoljnotrgovinski partner Srbije u Aziji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik