Robotizovane medicinske sestre osvajaju bolnice u Bangkoku

Bez autora
Aug 28 2019

Kao mnoge bolnice širom sveta se suočavaju sa nedostatkom medicinskih sestara. Jedna bolnica u Bangkoku pokušava da reši problem pomoću robota. Bez mogućnosti da pronađe dovoljan broj kvalifikovanog medicinskog osoblja, Opšta bolnica u Bangkoku nabavila je robote i obukla ih u prepoznatljivu žutu uniformu bolnice.U ovoj fazi, roboti popunjavaju jaz samo na nekim poslovima medicinskih sestara. Ne nameravamo da zamenimo ljude robotima, već samo na nekim poslovima koji za ljude nisu previše važni. Mislim da im roboti mogu puno pomoći, objasnio je dr Ano Nana, zamenik generalnog direktora bolnice. Robotizovane medicinske sestre napravila je jedna kineska tehnološka kompanija.

Robotizovane medicinske sestre osvajaju bolnice u BangkokuKao mnoge bolnice širom sveta se suočavaju sa nedostatkom medicinskih sestara. Jedna bolnica u Bangkoku pokušava da reši problem pomoću robota.

Bez mogućnosti da pronađe dovoljan broj kvalifikovanog medicinskog osoblja, Opšta bolnica u Bangkoku nabavila je robote i obukla ih u prepoznatljivu žutu uniformu bolnice.

„U ovoj fazi, roboti popunjavaju jaz samo na nekim poslovima medicinskih sestara. Ne nameravamo da zamenimo ljude robotima, već samo na nekim poslovima koji za ljude nisu previše važni. Mislim da im roboti mogu puno pomoći“, objasnio je dr Ano Nana, zamenik generalnog direktora bolnice.

Robotizovane medicinske sestre napravila je jedna kineska tehnološka kompanija. Zapravo su automatizovano vođena vozila. Uglavnom, koriste se za izdavanje lekova i isporuku između osam bolničkih punktova.

Samostalno mogu da upotrebljavaju liftove, komuniciraju na tajlandskom i kineskom jeziku. Mogu se podesiti i na tač skrin varijantu. Roboti mogu mnogo da pomognu, ali to ne znači da su ljudi zastareli i prevaziđeni.

„Nega bolesnika je osetljiv posao. Zahteva ljudsku pažnju, pogotovo za detalje, poput ubacivanja nazogastrične cevi ili davanja injekcija. Za te stvari, potrebna je veština medicinskih sestara“, kaže Pajare Sikamot, glavna medicinska sestra.

Bolnica planira da proširi zadatke robotizovanih medicinskih sestara i u apoteci, za pripremu doziranja lekova. Bile bi korisne i u bolničkim kuhinjama i tehničkim službama.

Za sada polako i tiho kližu po podu u svojim jarko žutim uniformama, blistavih crvenih očiju. Neke uznemiravaju, drugima su zabavne.

U svakom slučaju, s povećanim troškovima zdravstvene zaštite i nedostatkom radne snage na Tajlandu, čini se da će ove medicinske sestre uskoro postati potreba, a ne novina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik